Home

Achtergrond 393 x bekeken

Minder pootgoed voor vroege export

De handelshuizen hebben minder pootaardappelen geleverd voor de vroege export. Door de moeizame oogst was onvoldoende pootgoed beschikbaar.

Volgens commercieel directeur Jan van Hoogen van coöperatie Agrico verschilt het per land of de vroege export op peil kon blijven. "Naar Bangladesh hebben we kunnen leveren wat we wilden. Maar de export naar Pakistan is lager uitgevallen. De export naar Cuba is twee weken verschoven."

Sommige landen buiten de EU eisen dat er vrijwel geen grond aan de aardappelen zit. Van Hoogen: "Veel telers moesten de pootaardappelen twee keer sorteren. De eerste keer om de rotte aardappelen en de grond eruit te halen. Daarna nog eens om de laatste grond van de aardappelen te krijgen. Dit kostte veel capaciteit."

De keuringsdienst NAK heeft partijen pootgoed voor de vroege export voorrang gegeven bij de nacontrole. Dat heeft geholpen de export op peil te houden, zegt directeur Peter Ton van Stet Holland. "Bij ons was in augustus al de helft van het pootgoed gerooid. Daardoor zijn de leveringen in oktober nog meegevallen. De levering van de latere rassen kan problematischer worden. De oogst daarvan was heel wat moeilijker. Vanwege de eisen die veel landen buiten de EU stellen aan aanhangende grond, kan die export wel eens lastiger worden."

Of registreer je om te kunnen reageren.