Home

Achtergrond 194 x bekeken

Met balansbandje pingen over een dreigtweet

Balansbandje, pingen en dreigtweet zijn woorden die kans maken op de titel Woord van 2010.

Dat heeft de woordenboekenuitgever Van Dale vandaag bekendgemaakt. Van Dale wil ook dit jaar weer achterhalen wat gebruikers van het Nederlands het beste, mooiste of leukste woord van het jaar vinden. Het woord balansbandje werd bijvoorbeeld opvallend veel gebruikt tijdens het WK voetbal afgelopen zomer. De bandjes werden gedragen door de spelers van Oranje voor extra balans, kracht en lenigheid.

Een dreigtweet is een twitterbericht waarin iemand wordt bedreigd met de dood. En pingen is het versturen van berichten aan elkaar via internet op de mobiele telefoon.

Nieuwe woorden waaruit gekozen kan worden zijn gegroepeerd vijf categorieën, jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. Op de shortlists opgesteld door Van Dale staan bijvoorbeeld ook de woorden talententelevisie (televisiegenre waarin een jury zang- of danstalenten zoekt, meestal volgens een formule waarbij getalenteerde amateurs het in wedstrijdverband opnemen tegen elkaar), dork (wereldvreemde persoon zonder sociale intelligentie met eigenaardige hobby's en ongebruikelijke interesses), pokkefrost (ijskoud), horrortackle (tackle waarbij de tegenstander ernstig letsel oploopt) en abklinken (zich laten misleiden door rechtse politici).

Er konden woorden ingezonden woorden via het internet. Hiervan heeft Van Dale een shortlist gemaakt. Op 14 december maakt de woordenboekuitgever het Van Dale Woord van het Jaar bekend.

Eerder kregen de woorden ontvrienden, swaffelen en bokitoproof deze titel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.