Home

Achtergrond 508 x bekeken 16 reacties

'Melkproductie per koe steeds belangrijker'

De melkproductie per levensdag wordt een belangrijke maatstaf bij het wegvallen van de melkquotering.

In het buitenland zie je, in tegenstelling tot in Nederland, dat dit al een belangrijk kengetal is. Dat zegt Richard ter Beek, verkoopleider rundveehouderij bij Rijnvallei.

”Na het verdwijnen van de melkquotering in 2015 komen er nieuwe beperkingen wat betreft de melkproductie”, vertelt Ter Beek. ”Je kunt hierbij denken aan koerechten, mestplaatsingsruimte, stalruimte of een beperkt aanbod van voer. Hierdoor wordt het voor melkveehouders, naast goede vet- en eiwitpercentages, steeds interessanter om de levensproductie per koe te verhogen.”

Ter Beek verwacht dat vooral de veehouders die nu nog een vrij extensief beleid voeren, de productie per koe gaan verhogen. ”Als het lukt om met een beetje extra krachtvoer de melkproductie te verhogen, is dit al snel financieel aantrekkelijk.”

De productie per levensdag zegt volgens de adviseur meer dan de productie per lactatie. ”Deze productie zegt bijvoorbeeld ook wat over de duur van de opfok.” Melkveehouders doen er volgens Ter Beek goed aan zich op deze ontwikkelingen voor te bereiden. ”Een vaars die nu wordt geïnsemineerd zorgt als het goed gaat voor een koe die in 2015 aan de melk is.”

Ter Beek waarschuwt wel dat zijn verhaal zeker niet voor iedere melkveehouder zal opgaan. Nuancering is nodig. ”Het gaat erom dat je zoveel mogelijk melk produceert, rekening houdend met je eigen omstandigheden. Als er beperkende factoren aanwezig zijn, moeten die betaald worden.”

Het feit dat de melkproductie in Nederland al op een relatief hoog niveau ligt kan volgens Ter Beek voor druk vanuit de maatschappij zorgen. Er zijn volgens hem parallellen aan te wijzen met de ontwikkelingen in de intensieve veehouderij. ”Als alleen het behalen van rendement in de melkveehouderij leidend wordt is dat een gevaar voor de sector.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het @Ineke uit Uden, gij durft te zeggen wat ge denkt!!!... Bravo!!!, het wordt ook hoog tijd dat de eenzijdigheid (onder de veehouders) aan de kaak gesteld wordt!!!... Door hun huidige manier van denken en werken maken zij het voor zichzelf zeer moeilijk!!!!!.....

 • no-profile-image

  Evert

  Zo is het maar net.nl

 • no-profile-image

  appie

  Ik denk dat het gaat om in een quotumloze situatie zoveel en efficient mogelijk uit je beschikbare productiemiddelen te halen en dat zijn grond, arbeid en kapitaal en dat komt het best tot uitdrukking in het saldo per koe(plaats) omdat de eerst beperkende factor wordt. Een hoog saldo per koe levert automatisch een hoog saldo per kg melk maar andersom niet.

 • no-profile-image

  Ineke

  Weer niets over de dieren waar de botten steeds meer uit steken omdat ze gewoon totaal uitgemolken zijn waar houdt het op?
  Meer is niet altijd beter, en zeker niet meer voor minder.
  Laat de melk drinkende consumenten dat maar eens zien, die alles nóg goedkoper willen hebben.
  Ik zou er niet meer in investeren of hooguit in kleinschaliger diervriendelijker,
  of de koeien lanzaam vevangen en gewassen voor menselijke consumtie proberen te gaan telen op de weilanden.

 • no-profile-image

  mmmm lekker

  Zeg cor uit groningen, loop in je vrije tijd eens een keer naar een bejaardehuis en vraag voor de gein eens aan de mensen van boven de 90 wat die vanaf jong tot nu allemaal gegeten en gedronken hebben ik denk dat je nog raar staat te kijken als de meeste zegge melk en vlees.....dus zo ongezond is het niet hoor. En zielig voor de kalfjes ja ja baby's 6 weken na de bevalling van hot naar her slepen behalve bij zijn eigen ouders dat kan dan wel? Vroeger wist men echt niet wat een kinderdagverblijf was hoor!!!

 • no-profile-image

  eerlijk

  Ik vindt het saldo per koe veel belangrijker.....

 • no-profile-image

  saldo

  saldo:
  nieuwe berekening 20 koeien maal een saldo van 1000euro geeft 20.000 euro inkomen
  100 koeien maal een saldo van 1000euro geeft 100.000 euro inkomen
  normaliter gaat het saldo per koe omhoog dus bij meer koeien dus 100 maal 1200 euro geeft 120.000 euro inkomen Het Quotumaantal laat ik nu dus buiten beschouwing

 • no-profile-image

  mona

  ik vind her saldo per liter geleverde melk nog belangrijker

 • no-profile-image

  Wisse

  Dit vraagstuk blijft bedrijf/ondernemer afhankelijk. Ongeacht hoge of lage voerkosten, intensief of extensief boeren zullen een aantal basisregels de efficientie van melkvee gaan/blijven bepalen : kosten (inclusief voor droge koeien, jongvee) moeten door het melkgevende vee betaald worden. Zo laag mogelijk aantal vretende bekken, zoveel mogelijk en zo efficient mogelijk producerende dieren levert het meeste op (kijk maar naar USA en dan zonder BST): korte opfokperiode, korte tussenkalftijd=betere voerefficientie, vaarzen melken=betere voerefficientie

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo denk ik er ook over, @Eerlijk Thuis!!!...

 • no-profile-image

  saldo

  saldo:
  100.000 liter melkQuotum maal een saldo van 20 cent is 20.000euro inkomen
  1.000.000 liter melkQuotum maal een saldo van 15 cent is 150.000 euro inkomen
  normaliter gaat het saldo omhoog als per liter als je meer melkQuotum hebt dus 1.000.000 maal b.v. 22 cent is 220.000 euro inkomen
  Het aantal liters melkQuotum speelt dus weldegelijk een rol

 • no-profile-image

  koetje

  Het wil er bij sommigen maar niet in dat hogere opbrengstprijzen veel beter uitpakken voor het saldo dan het uitsmeren van de kosten over meer liters.Eigenlijk wel logisch want hier zijn we mee opgevoed,en in geschoold.Mensen we worden al decennia lang genaaid waar we zelf bij staan en de toeleverende bedrijven +Unilever en consorten varen er wel bij.Ende boer hij ploegde voort,verstand op nul en de blik op oneindig.

 • no-profile-image

  Cor

  Koemelk is voor kalfjes. Niet voor mensen. Het kalfje wordt vlak na de geboorte meedogenloos door de melkveehouder bij moederkoe weggehaald. De mens is het enige zoogdier wat na zijn baby-tijd nog melk drinkt. En dan ook nog eens van een ander zoogdier. Koemelk is een product wat wordt opgedrongen en gepropagandeerd door de zuivel-industrie. Bovendien is koemelk ook nog eens ontzettend ongezond. Het veroorzaakt botontkalking en diverse chronische ziekten. Maar de grootste verliezers van dit trieste product zijn de koe en het kalf. Zij worden als producten behandeld; de koe wordt letterlijk uitgemolken en mag als dank vroegtijdig naar het slachthuis terwijl het kalf al op zeer jonge leeftijd wordt vermoord.

 • no-profile-image

  Boer

  Ben het met je eens Eerlijk Thuis. Ik moet ook om dit soort berichtgeving lachen. De voerboer rijnvallei is nu al bang dat straks de spoeling dun wordt. Daar is een goede reden voor want als ik in mijn glazen bol kijk zie ik grote robuste kruisings/dubbeldoelkoeien die mischien zo'n 8000 kg melk produceren uit ruwvoer en heel weinig krachtvoer, veel lactaties meehuppelen, veel omzet en aanwas en waar de dierenarts geen droog brood aan verdiend. De te dure stallen zoals die op de voorpagina zullen tzt beschikbaar komen voor caravan stalling of manege.

 • no-profile-image

  gaatze

  Beste mensen, hoe groter het bedrijf, des te kwetsbaarder het bedrijf is. Kijk maar naar de VS. In goede tijden gaan ze hard vooruit met dikke winsten. In slechte tijden gaat er grof geld achteraan!!
  Dus hoeveel melk wil je produceren en hoeveel risico wil je lopen voor dikke winsten?

 • no-profile-image

  jgs

  ben benieuwd wie rijvallei gaat napraten.
  Want dat doen ze altijd in de sector .................
  Ik vind het wel een beetje het intrappen van een open deur meer variabelen zijn bijna niet te bedenken als je nog de mechanisatiekosten meeneemt ben je er helemaal. Het zou dan wel heel bijzonder zijn als zijn verhaal niet klopt !
  De vraag is echter wat kunnen we ermee ?
  Korter opfokken ? korter droogzetten ? een guste koe langer doormelken ? Mijns inziens resulteerd dit maar in 1 gegeven geen jongvee opfokken en juist daar hoor ik hem niet over !

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.