Home

Achtergrond 423 x bekeken

Meeste lidstaten achter plannen GLB na 2013

De meeste EU-landbouwministers hebben zich gisteren positief uitgelaten over de eerste voorstellen die landbouwcommissaris Dacian Ciolos anderhalve week heeft gepresenteerd voor een hervorming van het EU-landbouwbeleid na 2013.

Dat meldt persbureau AgraEurope. Erg verrassend was de steun van de ministers voor de plannen overigens niet: de voorstellen zijn nog weinig concreet, over hete hangijzers is nog geen besluit genomen; daarbij laten landen zich in deze beginfase van de onderhandelingen niet graag in de kaart kijken.

De lidstaten zijn te spreken over de basisbeginselen, die ten grondslag liggen aan de voorstellen: handhaving van twee pijlers (directe inkomenssteun en plattelandssteun); verduurzaming van de inkomenstoeslagen; geen vaste hectaretoeslag (flat rate); en een herverdeling van de gelden tussen de lidstaten op grond van objectieve (nog vast te stellen) criteria.

Dat laatste moet de grote verschillen afvlakken in ontvangsten uit Europa, die nu nog bestaan tussen de ‘oude’ en ‘nieuwe’ lidstaten. Met name de Baltische staten zeiden niettemin te vrezen voor “een Europa van twee snelheden”, iets waar de Roemeen Ciolos zich sterk tegen verzet.

Veel zal afhangen van de omvang van de Europese begroting na 2013 en het aandeel voor landbouw daarin. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waarschuwden dat de koek wel eens kleiner kan worden, omdat alle landen nu eenmaal de hand op de knip houden. Met name Frankrijk, Spanje, Polen en Bulgarije pleitten juist voor een substantieel EU-landbouwbudget.

De meer liberale lidstaten, zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zweden, Denemarken en Tsjechië waarderen vooral de gerichte besteding van landbouwgelden aan verduurzaming.

De Hongaarse minister Sandor Fazekas liet weten te streven naar een unaniem akkoord van de EU-landbouwministers in maart 2011. Hongarije is vanaf januari een half jaar voorzitter van de EU. Ciolos komt in juli volgend jaar met uitgewerkte voorstellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.