Home

Achtergrond 235 x bekeken

'Meer onderzoek nodig naar slapeloosheid'

Slaaponderzoeker Eus van Someren wil de verschillende vormen van slapeloosheid beter in kaart brengen.

Dat is nodig omdat het huidige systeem van diagnose tekortschiet, stelt de wetenschapper donderdag in zijn inaugurele rede als bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Slapeloosheid kan volgens Van Someren zeer uiteenlopende oorzaken hebben. Aan elke vorm liggen vermoedelijk andere hersenmechanismen ten grondslag. Daarom vergt ook elke vorm een andere aanpak, stelt hij.

Een op de tien Nederlanders heeft chronisch of bij herhaling last van slapeloosheid. Dat wil zeggen dat zij minstens drie keer per week slecht slapen, terwijl de omstandigheden om te slapen op zich goed zijn. Zij zijn vaak overdag minder productief en lopen meer risico op depressie, obesitas en hart- en vaatzieken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.