Home

Achtergrond 358 x bekeken

Meer bewaarproblemen peren

Conferencepartijen lopen een grotere kans op een korter uitstalleven en bewaaraandoeningen als hol en bruin.

Dat blijkt uit tests van het Wageningse bedrijf Nsure op meer dan honderd partijen verspreid over Nederland.

Nsure doet dit jaar voor het eerst op commerciële basis tests op peren. Vlak voor de oogst onderzoekt het partijen op DNA-kenmerken. Het is een voorspelling voor het verdere kwaliteitsbeeld. Volgens productmanager Ruud van Enckevort van Nsure is vooral een effect met hardheidsverlies te verwachten. "De bewaartijd van peren is gemiddeld korter. Ze zullen ook sneller hun smaak verliezen, al zijn er verschillen tussen partijen."

De Nsure-tests zijn gedaan op percelen in de belangrijkste perengebieden in Zeeland en Noord-Holland. Het is een landelijk beeld, stelt Van Enckevort. Partijen in de lange bewaring lopen bovendien een groter probleem op hol en bruin.

De voorspelling past bij de verwachting van bewaringsonderzoeker Alex van Schaik van het WUR-onderdeel Food & Biobased Research. 'Die opmerking komt voor ons niet als een verrassing. We hebben met onze advisering rekening gehouden met zo’n voorspelling."

Volgens Van Schaik zijn de natte en koude weersomstandigheden tijdens de oogst debet aan de kwaliteitsproblemen. Het beeld in de handel is nu nog niet bepaald door de kwaliteitsproblemen, stelt hij. "Over twee weken wordt meer duidelijk. Dan zouden we de eerste verschijnselen moeten kunnen zien."

Volgens Van Enckevort is dit een gunstig seizoen om de test op de markt te brengen. "Het is ook goed voor de sector, omdat er voorspellingen per partij mogelijk zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.