Home

Achtergrond 247 x bekeken 1 reactie

'Meer aandacht voor zoetwatervoorziening'

Er moet meer aandacht komen voor de zoetwatervoorziening op de langere termijn.

Dat heeft Willem-Henk Streekstra vandaag namens de werkgeversorganisaties betoogd in de Kamer tijdens een gesprek over de nieuwe Deltawet. Die wet vloeit voort uit de Deltacommissie, die werd voorgezeten door oud-landbouwminister Cees Veerman. De wet richt zich op een grotere waterveiligheid en een goede zoetwatervoorziening op de lange termijn.

Vrijwel alle bij het waterbeleid betrokken partijen zijn positief over de Deltawet. "Maar ik heb wel de zorg dat het onderdeel zoetwater een ondergeschoven kindje wordt", zei Streekstra. Voldoende zoetwater is van groot belang voor de landbouw en industrie.

Ander punt van zorg bij veel partijen is of er genoeg geld is om waterbeleid uit te voeren. In de plannen, die Deltacommissaris Wim Kuijken onlangs ontvouwde, staat dat vanaf 2020 structureel 1 miljard euro per jaar beschikbaar is. Tot die tijd moet het geld uit bestaande budgetten van de rijks- en regionale overheid komen.

Het bedrijfsleven vindt dat de nieuwe wet er nu zo snel mogelijk moet komen. Het vreest dat het combineren met andere doelen, zoals natuur en recreatie, vertragend werkt. De lokale overheden en waterschappen onderstreepten juist het belang van functiecombinaties, omdat die zouden zorgen voor een groter draagvlak.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Zoet water genoeg, 't komt mat bakken uit de hemel.

Of registreer je om te kunnen reageren.