Home

Achtergrond 346 x bekeken

Maximaal inzicht in erfelijke kwaliteit veestapel

Met de introductie van InSire TalentScan kunnen klanten van CRV betrouwbaar de erfelijke kwaliteiten van hun vrouwelijke dieren blootleggen. De scan is per direct beschikbaar in Nederland en Vlaanderen.

InSire TalentScan van CRV is een dienst voor iedere veehouder die wil weten hoe het staat met de erfelijke kwaliteiten van de vrouwelijke dieren op zijn bedrijf. De scan brengt aan de hand van een geavanceerde merkertest letterlijk de talenten van de dieren aan het licht op het gebied van duurzaamheid, gezondheid, vruchtbaarheid, productie en exterieur.

InSire TalentScan kan zowel op jongvee als op koeien worden toegepast. Het in beeld brengen van erfelijke kwaliteiten biedt een breed scala aan voordelen:
- versnelling van de genetische vooruitgang;
- besparing in opfokkosten;
- minder tegenvallende vaarzen;
- hogere opbrengsten uit productie en/of verkoop van fokvee;
- handvatten om gericht te fokken op gezondheid, duurzaamheid en vruchtbaarheid.

Introductie

De InSire TalentScan is per direct beschikbaar tegen een tarief van € 55 per test. Veehouders die dieren opgeven, krijgen haarzakjes opgestuurd om haarmonsters van het dier in aan te leveren. Na het verzenden van deze monsters duurt het 4 à 5 weken voordat de uitslag bekend is en per post of e-mail wordt opgestuurd.

Om maximale waarde uit de InSire TalentScan te halen, worden op basis van de testresultaten genoomfokwaarden berekend en verwerkt in alle CRV-informatieproducten. Veehouders ontvangen bij elke test bovendien een CRV Fokkerijoverzicht met de actuele fokwaarden van alle dieren en drachtigheden op het bedrijf.

Hoge betrouwbaarheid

CRV besteedt bij InSire TalentScan grote aandacht aan de betrouwbaarheid. De erfelijke eigenschappen in de ingezonden haarmonsters worden blootgelegd en vergeleken met gegevens uit de enorme referentiepopulatie waar CRV binnen de EuroGenomics-samenwerking over beschikt. Hierdoor worden de erfelijke kwaliteiten van het onderzochte dier duidelijk.

Dit betekent op het gebied van betrouwbaarheid een belangrijke stap voorwaarts. Een van de problemen in de rundveefokkerij is de relatief lage betrouwbaarheid van fokwaarden van jonge vrouwelijke dieren. De InSire TalentScan brengt de betrouwbaarheid over de hele linie van kenmerken direct op een niveau dat vergelijkbaar is met de betrouwbaarheid van de fokwaarden van een koe met drie lactaties.

CRV wil innovaties in de veeverbetering zo dicht mogelijk bij de veehouder brengen. De komende maanden zullen dan ook meer diensten ontwikkeld worden waaraan InSire TalentScan wordt gekoppeld. Denk aan advisering over het gebruik van de InSireTalentScan in combinatie met fokkerij- en stieradvies, SAP-begeleiding en infoproducten. Dergelijke combinaties kunnen een belangrijke ondersteuning betekenen van het veemanagement.

Meer over InSire TalentScan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.