Home

Achtergrond 291 x bekeken 6 reacties

Maat vreest te weinig innovatie plannen Ciolos

Het nieuw EU-landbouwbeleid waarvan Eurocommissaris Ciolos donderdag de contouren hoopt te presenteren, stimuleert te weinig de innovatie in de landbouw.

Dat verwacht Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. "Een vaag stuk, met een beetje van dit en een beetje van dat", zo oordeelde Maat gisteravond op een bijeenkomst in Brussel over het concept van Ciolos' voornemen dat is uitgelekt. De algemene verwachting is dat het definitieve document daar van niet sterk zal afwijken, hoewel Commissievoorzitter José Manuel Barroso daarover deze week eerst nog een grondige debat binnen de commissie houdt.

Maat wil een groter deel van de bedrijfstoeslagen reserveren voor het stimuleren van innovatie in de landbouw. Hij vreest dat deze wens geen onderdeel wordt van de 'mededeling' die de landbouwcommissaris donderdag naar buiten brengt en vrijdag in Nederland komt toelichten op het jaarcongres van het NAJK in Utrecht.

Als de plannen van Ciolos inderdaad zo vaag en vlak blijken als het concept ziet de LTO-voorzitter daarin het gevaar dat grote en machtige EU-lidstaten de kans grijpen om hun stempel te zetten op het nieuwe landbouwbeleid op de periode 2013-2020.

Op de Brusselse bijeenkomst ging het gerucht dat de Commissie te verdeeld is om er deze week uit te komen en dat Ciolos zijn presentatie zal moeten uitstellen. Dat gerucht werd vanochtend tegengesproken door zijn woordvoerder. Grote meningsverschillen zijn er volgens hem binnen de Commissie niet.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  Ja Maat ,de grote Europees landen zullen zoveel mogenlijk binnen halen voor hun boeren. U wilt alleen binnen halen ten voor dele van U multinationale bedrijven en er voor zorgen dat u het alleen recht zoveel mogenlijk behoud Zoals het verwerken van slacht afval
  en kadavers,Dat u nu gebruikt om boeren onnodig hoge verwijde rings kosten te laten betalen. En waar mee slachterijen systematisch kapot maakt door veel en veel te vragen voor het verwerken van slachtafval, als er een concurrent zoals nertsen boeren achter het slacht afval aan gaan dan verlaagd u de prijs van 60 euro per ton tot toe betalen van 30 euro per ton . Dat is ook de de reden dat u zo gelobied heeft voor het dier meel verbod.
  de concurrent / smelterijen kwamen steeds meer aan produkten waar van u vond het alleen recht te moeten hebben.Helaas ging het verder dan u hoopte.

 • no-profile-image

  merijntje

  Albert JanMaat kan mooi praten. Merijntje had er onlangs nog een videopraatje over: Kijk en luister naar:
  http://www.landbouwfilmpjes.nl/mediadetails.php?key=bb5f32fefca095dcabdc

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik heb ook niet echt de indruk dat de LTO innoveert. Altijd achter de plannen van de overheid aanlopen en zeggen dat het ingezette beleid toch veel erger was geweest als de LTO er niet was geweest.
  Dat geluid komt al jaren uit de echoput van de LTO

 • no-profile-image

  Harry

  Van een politicus mag je rooskleurige voorspellingen verwachten. Van een belangenbehartiger in deze beslist niet. Er liggen hier immers geen andere argumenten aan ten grondslag dan welke daar reeds altijd al in de landbouwhistorie aan ten grondslag lagen. En nimmer kwamen die voorspellingen echt uit.

 • no-profile-image

  Harry

  Moesten we ook maar eens voorstellen een groter stuk van Maat’s salaris te reserveren voor het stimuleren van innovatie in de landbouw.

 • no-profile-image

  Harry

  Beste melkveehouder, het gaat er in deze niet om ofdat de LTO aldanniet innoveert, maar om het feit dat zij bij monde van Maat pleit voor minder inkomenssteun aan de boeren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.