Home

Achtergrond 354 x bekeken

'Lozen brijn niet duurzaam'

Het lozen van brijn (zoutoplossing) door de tuinbouw en boomkwekerij past niet binnen de randvoorwaarden van duurzaam bodemgebruik.

Dat schrijft de Technische Commissie Bodemgebruik in een advies aan staatssecretaris Joop Atsma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Brijn ontstaat bij het geschikt maken van brak grondwater voor gebruik als gietwater in de tuinbouw. Een groot deel van het jaar wordt hemelwater gebruikt. In de zomer, spreken ze echter ook grondwater aan. Het meeste grondwater wordt onttrokken uit het eerste watervoerende pakket, tussen de 15 en 40 meter onder NAP. Het water wordt ontzout en gereinigd.

Circa 50 procent van het water is bruikbaar als gietwater, het overige deel is brijn. Het brijn wordt geloosd in het tweede watervoerende pakket waar de concentratie aan chloride en metalen toeneemt. Dit water is vervolgens niet op hetzelfde niveau bruikbaar als gietwater.

Of registreer je om te kunnen reageren.