Home

Achtergrond 365 x bekeken

Lelies te weinig gegroeid

Het resultaat van de oogst van leliebollen valt tegen.

Er is een tekort aan grote maten als 16, 18 en 20. Het tekort aan groei lijkt bovendien door te zetten naar de kleinere maten. Insiders denken dat er tien tot vijftien procent minder bollen worden gerooid dan vorig jaar.

Voor het droogverkoopassortiment is dit niet zo van invloed, maar wel voor de bollen die bestemd zijn voor de broeierij. Het schrijven van afmeldingsbrieven is dan ook al volop aan de gang. De handel het moet naar alternatieven zoeken, wat niet eenvoudig is.

De bollen die in Frankrijk worden geoogst zijn wel redelijk tot goed gegroeid, maar qua aantall is dat bij lange na niet genoeg om het tekort van de Nederlandse teelt af te dekken. Het groeitekort wordt voornamelijk veroorzaakt door de trage start na het planten en het feit dat het koppen een week tot tien dagen later dan normaal gebeurde, waardoor de bolgroei laat inzette. Vervolgens viel er ook nog eens veel regen, waardoor er niet gespoten kon worden en het afstervingsproces van het gewas eerder in gang werd gezet.

Als gevolg van het tekort zijn de prijzen van de grotere bollen gestegen. Of dit gevolgen zal hebben voor de prijsvorming verderop in het traject is nog niet duidelijk. Op dit moment staan de prijzen die voor leliebloemen op de veilingen worden betaald onder druk, maar dat kan in korte tijd ook in positieve zin veranderen.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.