Home

Achtergrond 195 x bekeken 3 reacties

LTO: geen beter boereninkomen door EU-plannen

De Europese Commissie biedt met haar plannen voor een nieuw gemeenschappelijk landbouwbeleid boeren geen structureel beter inkomen en helpt ze ook niet bij te dragen aan het voeden van de wereld in de komende decennia.

Dat stelt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, in een reactie.

De inkomens in de landbouw blijven volgens Maat structureel achter bij de rest van de economie, die het voorstel te weinig concreet vindt. Hij wil meer inzicht in alle EU-uitgaven. Nederland verdient volgens Maat een groter deel.

"De agrarische sector in ons land is goed voor 7 procent van de totale productie in de EU, terwijl ons land slechts 2 procent van het EU-landbouwbudget krijgt." Een procent meer kan Nederlandse boeren en tuinders circa 400 miljoen euro opleveren, zegt Maat. LTO is wel blij dat inkomenstoeslagen de ruggengraat van het landbouwbudget blijven vormen.

Brussel zou volgens Maat ook meer moeten inzetten op innovatie en duurzaamheid. Ook de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca vindt dat de voorstellen volstrekt niet concreet zijn over nieuwe problemen zoals onder meer klimaatverandering.

Lees ook: 'Eerlijker en groener GLB'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het Heinrich, '' Help yourself '' !!!...

 • no-profile-image

  Han

  Ik kan niet anders concluderen, dan dat Jan Maat een open deur in trapt. Landbouw inkomens blijven als decennia structureel achter bij de rest. Ik ben het met Jan Maat eens, dat het anders moet, willen we een sterke landbouw behouden. Maar als de politiek het laat af weten volgens Jan Maat, dan zal hij samen met zijn Europes collega's met een alternatief plan moeten komen. Al moeten we terug naar een wereld zonder Vrij Handel, dan nog is het de moeite waard om daar als voedselproducenten mee te dreigen. Nee wat doet Landbouw mededelen >we blijven achter< en daarna >afwachten< . Dit doen de boeren al 40 jaar en dus doet de politiek wat ze leuk vindt, luisteren naar de >handel< anders gezegd het grootte geld.

 • no-profile-image

  heinrich

  Als het aan het beleid van de LTO ligt, zal er ook aan de boeren inkomens wel weinig veranderen. Vooruit jongens de melkquotum naar de prullebak! Laten de "leden" zich maar ter pleuris werken. Wij van de LTO ( met en zonder stropdasjes) verdienen onze centen wel aan onze ( domgehouden) achterban. Ik zelf stuur liever op het compas van de Nederlandse Melkveehouders Vereniging.

Of registreer je om te kunnen reageren.