Home

Achtergrond 168 x bekeken

'Korting openbaar vervoer onhaalbaar'

De korting in het regeerakkoord op het openbaar vervoer is niet haalbaar.

Dat zeggen de stadsregio's Rotterdam, Amsterdam en Den Haag maandag in een gezamenlijke notitie. ,,Wij maken ons grote zorgen'', aldus wethouder Jeannette Baljeu (Vervoer, VVD) van de stadsregio Rotterdam.

Uit berekeningen van de regio's blijkt dat het kabinet in de komende jaren jaarlijks in totaal tot 120 miljoen euro minder subsidie wil geven aan de stadsregio's, die hun openbaar vervoer nog moeten aanbesteden. Daarmee zou vanaf 2015 ongeveer per regio een derde van de subsidie verdwijnen. In 2013 en 2014 gaat het voor de drie regio's samen om een besparing van jaarlijks 60 miljoen euro. Op dit moment krijgt Rotterdam 115 miljoen, Amsterdam 180 miljoen en Den Haag 88 miljoen euro aan subsidie.

,,Voor het Rotterdamse vervoersbedrijf RET kan ik aangeven dat de vervoerder al zo kostenefficiënt en wat betreft de tarieven zo concurrerend mogelijk is. Om het nog goedkoper te moeten doen, doet af aan de kwaliteit'', zegt Baljeu. Volgens haar zou verder snijden in de kosten kunnen betekenen dat lijnen opgeheven moeten worden. "Als je dat niet meer goed aan gaat bieden, dan zet je de steden niet in de economische kracht die dit land hard nodig heeft.''

De korting in het regeerakkoord komt bovenop een besparing, die al eerder is opgelegd aan alle stadsregio's en provincies. Die loopt op tot ongeveer 10 procent per jaar in 2020.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.