Home

Achtergrond 245 x bekeken 1 reactie

Kort geding tegen Eon over CO2-levering tuinbouw

Energieleverancier Eneco spant een kort geding aan tegen Eon voor het uitblijven van leveringen van CO2-leveringen aan tuinders in de gemeente Lansingerland.

Eon is eigenaar van de Rotterdamse RoCa3-centrale. Deze ligt vanwege een technisch probleem sinds half juli stil. Eneco beheert de leidingen. Zo’n 280 hectare in Bleiswijk en Bergschenhoek ontvangen normaliter CO2 uit de centrale.

Eon weigert volgens Eneco de centrale te repareren omdat het relatief duur is terwijl het leveren van CO2 verliesgevend is. De centrale produceert normaal 25 ton CO2 per uur. Het kost de exploitant relatief veel stroom om de pijp naar het glastuinbouwgebied op druk te houden. Daar komen mogelijk nog kosten voor CO2-emissierechten bij.

Eon zelf stelt dat contractueel alleen een inspanningsverplichting geldt, en geen leveringsplicht. Technisch zou er geen mogelijkheid zijn op veilige wijze CO2 te leveren. Arjan van der Spek adviseert een aantal getroffen telers. ”Ik denk niet dat Eon tegenover de rechter hard kan maken dat ze voldoende inspanning hebben gepleegd.”

Alternatieven zijn er nauwelijks, aldus Van der Spek. Ocap, een joint-venture van Linde Gas en bouwbedrijf VolkerWessel, zegt pas volgend jaar voldoende capaciteit beschikbaar te krijgen. Telers voelden zich daarom al genoodzaakt gas te stoken, met vernietiging van warmte tot gevolg. Van der Spek stelt dan ook dat Eneco en Eon verantwoordelijk zijn voor een forse schade onder tuinders.

De RoCa3-centrale levert nog wel warmte. Eneco, dat samen met Eon de levering aan tuinders uitvoert, stelde in augustus dat de reparatie voor het einde van het jaar wordt uitgevoerd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jos Cozijnsen

    Als schadeloosstelling kan Eneco E-ON vragen CO2-emissierechten te leveren, die de tuinders wellicht nodig hebben i.v.n. meerstook van gas!

Of registreer je om te kunnen reageren.