Home

Achtergrond 161 x bekeken

Kamer: belastingstelsel herzien

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil het belastingstelsel herzien en hervormen.

Belastingheffing moet eenvoudiger, over minder verschillende posten en de belastingdienst kan dan besparen op personeel. Daarvoor pleitten verschillende fracties maandag in een Kamerdebat over het belastingplan 2011.

De laatste grote belastingherziening kwam tien jaar geleden tot stand onder leiding van toenmalig staatssecretaris Willem Vermeend (PvdA) en minister Gerrit Zalm (VVD). De huidige minister Jan Kees de Jager zei vorig jaar, nog in zijn functie als staatssecretaris, al eens dat het zachtjesaan weer tijd is voor een grondige herziening.

De meeste partijen in de Tweede Kamer pleitten maandag vooral voor een vereenvoudiging van het stelsel, al is er wel verschil van mening over welke richting het op moet. VVD-Kamerlid Helma Neppérus wil het aantal van 25 belastingen terugdringen en sommige lasten zoals "die gekke verpakkingenbelasting'' opheffen. 25 belastingen en 30.000 ambtenaren bij de belastingdienst, daar valt op te besparen, aldus Neppérus.

De PvdA wil juist wel doorgaan met vergroening, maar wil tegelijk ook een simpeler belastingstelsel. Volgens Kamerlid Ed Groot is het nu zo dat in de praktijk de beter bedeelden onder ons het beste de weg weten in het woud van aftrekposten en daarvan het meest profiteren.

PVV-Kamerlid Roland van Vliet vindt het huidige stelsel "erg ingewikkeld en vol met onrechtvaardigheden''. Hij wil dat ambtenaren van de het ministerie van Financiën eerst eens in een notitie, "desnoods in Jip-en-Janneketaal'', opschrijven waarom de belastingwetgeving zo dichtgetimmerd en gedetailleerd is. Als voorbeeld las hij in het Kamerdebat regels lang voor over hoe de belastingdienst een sigaar omschrijft.

Ook andere partijen willen een serieuze hervorming. De hoogste ambtenaar bij de belastingdienst, Peter Veld, pleitte maandag ook al voor eenvoudiger wetten en regels rond belastingen en premies. Zijn dienst kan dan met minder mensen goedkoper werken. De belastingdienst moet de komende vier jaar 400 miljoen euro bezuinigen.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën was maandag nog voorzichtig over de plannen. "Ik ben een groot voorstander van vereenvoudiging van belastingen, maar er is geen geld voor belastingverlichting'', zei hij na het overleg in de Kamer. "Als je nu een belasting afschaft, bijvoorbeeld de verpakkingenbelastingen, moeten daar wel andere belastinginkomsten tegenover staan.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.