Home

Achtergrond 197 x bekeken 1 reactie

Kabinet laat vormen duurzame energie met elkaar concurreren

Het kabinet wil allerlei vormen van duurzame energie met elkaar laten concurreren; de goedkoopste opties maken de meeste kans op subsidie.

Dat blijkt uit het voorstel voor de nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie, SDE+, die minister Maxime Verhagen (ELI) naar de Kamer heeft gestuurd. De nieuwe regeling gaat in 2011 in.

Anders dan bij de huidige SDE-regeling wil Verhagen geen aparte subsidiebedragen meer voor verschillende vormen van duurzame energie. Het kabinet heeft één basisbedrag vastgesteld van 15 cent per kilowattuur.

Verhagen wil de SDE+ jaarlijks in vier fases openstellen, waarbij het basisbedrag oploopt van 9 cent in de eerste fase naar 15 cent in de fase vier. Het beoogde effect is dat de goedkoopste opties al in fase 1 mee kunnen dingen naar subsidie, en duurdere opties pas later.

Daarnaast wordt een zogeheten ‘vrije categorie’ ingesteld. Deze is bedoeld voor innovatieve ondernemers, die efficiënter kunnen produceren dan producenten in dezelfde categorie; daarnaast kunnen er ook enkele duurdere energievormen uit worden gesubsidieerd, onder meer stroom uit covergisting van mest.

Voor warmtekrachtkoppeling (WKK) komt geen subsidie meer beschikbaar. Volgens Verhagen is WKK vooral een middel om energie te besparen en geen doel op zichzelf.

In 2011 wil Verhagen nieuwe verplichtingen aangaan voor 1,5 miljard euro (15 jaar lang 100 miljoen euro per jaar). Het subsidiebedrag loopt deze kabinetsperiode dan op naar 1,4 miljard euro per jaar. De subsidieregeling wordt betaald uit een heffing op de energierekening.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jaap Langenbach

    Uw samenvatting van de kabinetsplannen voor duurzame energie is onjuist.
    Er komen WEL aparte subsidiebedragen per categorie. Er wordt alleen een maximum van 15 ct/kWh voor alle categorien voorgesteld

Of registreer je om te kunnen reageren.