Home

Achtergrond 152 x bekeken

'Junta Myanmar beveelt vrijlating Suu Kyi'

In Myanmar (Birma) wordt met spanning uitgekeken naar de mogelijke vrijlating van oppositieleidster Aung San Suu Kyi (65).

Volgens onbevestigde berichten heeft het militaire regime een bevel voor haar vrijlating ondertekend, zo berichtten buitenlandse media vrijdag. Functionarissen hebben de woning van Suu Kyi in de grootste stad Yangon bezocht om de documenten te brengen, meldden anonieme bronnen.

Aanvankelijk gingen geruchten dat ze vrijdag vrij zou komen, maar die hoop was vrijdagavond vervlogen. Een van de leiders van haar Nationale Liga voor Democratie maande de ongeveer tweeduizend mensen die zich hadden verzameld bij het partijkantoor naar huis te gaan en zaterdag terug te komen. Sommigen droegen T-shirts met teksten als We staan achter je.

Suu Kyi heeft vijftien van de afgelopen twintig jaar af en aan in huisarrest gezeten. Zaterdag verloopt de termijn van haar laatste straf, een huisarrest van anderhalf jaar. Dat kreeg ze opgelegd omdat ze zonder toestemming bezoek had gekregen van een buitenlander, een Amerikaan die ongevraagd naar haar villa was gezwommen om haar naar eigen zeggen te redden.

Met de vrijlating zou het regime hopen krediet van de buitenwereld te krijgen. Vorig weekend won een partij die nauw verbonden is aan de junta, de Verenigde Solidariteit en Ontwikkeling Partij (USDP), de 'verkiezingen'. Circa 80 procent van de parlementszetels komt in handen van de partij, zo meldde een hoge functionaris donderdag op basis van gedeeltelijke resultaten. De USDP onderhoudt zeer warme banden met dictator Than Shwe, die Myanmar sinds 1992 in een ijzeren greep heeft. De stembusgang werd geboycot door de belangrijkste oppositiepartijen.

Suu Kyi

Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, is het symbool van de oppositie. Haar Nationale Liga voor Democratie won met overmacht de vorige verkiezingen in 1990. De militaire machthebbers negeerden de uitslag en zetten Suu Kyi gevangen.

Bij haar woning in Yangon was vrijdag meer politie op de been dan gebruikelijk, maar het regime heeft niet officieel bevestigd dat ze vrijkomt. Suu Kyi neemt naar verwachting geen genoegen met een vrijlating onder bepaalde voorwaarden als dat zou betekenen dat ze geen politiek meer mag bedrijven.

Aung San Suu Kyi begon de strijd tegen het militaire bewind in 1988, nadat ze vijftien jaar in het buitenland had gewoond. Ze werd meegesleurd in de protesten tegen de junta, die sinds 1962 aan de macht is en zich tot op de dag van vandaag door onderdrukking op de been houdt. Suu Kyi dankt haar populariteit niet alleen aan haar onverzettelijkheid. De bevolking draagt haar ook op handen omdat ze de dochter is van generaal Aung San, die kort voor de onafhankelijkheid in 1947 werd vermoord. Aung San Suu Kyi was toen twee jaar. De generaal speelde een grote rol in de onafhankelijkheid van Myanmar. Het volk ziet hem nog steeds als nationale held.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.