Home

Achtergrond 274 x bekeken

'In de school vonden orgieën plaats'

Milities van de Congolese vice-president Jean-Pierre Bemba (48) hebben jonge meisjes verkracht in een school in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR).

Ook bestalen ze burgers en sloegen hen in elkaar, vertelde de eerste getuige op de tweede procesdag in de Bembazaak in het Internationaal Strafhof in Den Haag.

,,De school werd een plaats waar orgieën plaatsvonden'', wist de anonieme getuige uit het dorpje Begoua na te vertellen over de gebeurtenissen van eind 2002. Ook hielden de milities volgens de man uit CAR mensen op straat staande en stalen hun bezittingen, inclusief hun kleding. Ze werden geslagen als ze niets van waarde bij zich hadden. Ook plunderden de milities volgens hem woningen. ,,Ze gingen van deur tot deur en namen alles mee wat ze maar konden vinden, radio's en mobiele telefoons.''

Bemba wordt verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in CAR in 2002-2003: moord, verkrachting en plundering. Hij zou 1500 gewapende strijders naar het buurland hebben gestuurd om de door een rebellie belaagde president Ange-Félix Patassé te helpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.