Home

Achtergrond 266 x bekeken 3 reacties

Ierse boeren krijgen klap van bezuinigingen

Het verhogen en uitbreiden van de belastingen en de vermindering in de dienstverlening zal zware gevolgen hebben voor de boerengezinnen in Ierland, vooral die met een laag inkomen.

Verdubbeling van de CO2-heffing zal grote schade toebrengen aan de export-gedreven agrofood sector. De verhoging van de BTW moet volledig worden gecompenseerd in de terugbetaling voor de boeren.

Dat zijn de voornaamste punten uit de reactie van voorzitter John Bryan van de Irish Farmers Association op het door de regering in Dublin aangekondigde bezuinigingsplan. Volgens Bryan ‘erkent het plan wel de rol die de landbouw en de voedingssector kan spelen in het economische herstel van het land’. Hij wijst er daarbij op dat die export van de agrofood sector dit jaar al met 12 procent zal toenemen naar 750 miljoen euro. ‘’Bovendien is er een groot groeipotentieel vastgelegd in het Food Harvest 2020 rapport’’. In dat rapport heeft de Ierse regering eerder samen met de sector de mogelijke groei van vrijwel alle sectoren van de Ierse land- en tuinbouw uitgewerkt.

De IFA eist nog eens dat het ministerie van landbouw wel alle steunbedragen dit jaar nog uitbetaalt. Zo hebben 17.000 boeren in het Farm Waste Management Scheme samen nog 120 miljoen euro tegoed. ‘’Als dat niet gebeurt, dan is er volgend jaar te weinig geld voor.’’

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Ierse boeren hadden al een heel lage kostprijs,betaalden ook nog eens weinig belasting,dan is het wel schrikken

 • no-profile-image

  Willem

  Ieren hadden weliswaar een lage kostprijs (ik neem aan voor de melk) maar ook lage meerwaarde voor de eindprodukten die hoofdzakelijk uit boter en melkpoeder bestaan.
  Op het europese kontinent hebben we een hogere kostprijs maar ook veel meer toegevoegde waarde door verse produkten die direkt aan de bevolking verkocht kunnen worden.
  Uiteindelijk is het verschil tussen kostprijs en opbrengstprijs dat telt.
  Overal worden echter alleen de kostprijzen met elkaar vergeleken. Dit is in het belang van de industrielen en niet te ingewikkeld te begrijpen voor politicie.

 • no-profile-image

  koetje

  Verhoging van CO2-heffing?Zo zie je maar weer waar het milieu wel weer niet goed voor is.De nieuwe supermelkkoe.

Of registreer je om te kunnen reageren.