Home

Achtergrond 288 x bekeken 11 reacties

IGC: graanvoorraden krimpen nog meer

De wereld produceert dit seizoen minder mais dan gedacht.

Het verbruik van tarwe stijgt. Daardoor blijft aan het eind van het seizoen minder graan over.

De International Grains Council (IGC) gaat in de jongste oogstprognose uit van een tarweproductie van 644 miljoen ton. Dat is net zo veel als in de prognose van oktober. Het analysebureau heeft het tarweverbruik met 2 miljoen ton verhoogd naar 660 miljoen ton. Daardoor krimpt de tarwevoorraad in de wereld aan het eind van dit seizoen (30 juni 2011) naar 180 miljoen ton. Dat is 16 miljoen ton minder dan op 1 juli bij de start van het seizoen.

De maisproductie is door de IGC gezet op 810 miljoen ton, een daling van 4 miljoen ton ten opzichte van vorige maand. Het verbruik komt op 840 miljoen ton, waardoor de maisvoorraad krimpt naar 121 miljoen ton. Dat is 31 miljoen ton minder dan aan het begin van dit seizoen en de kleinste voorraad sinds juni 2007.

De totale graanproductie komt op 1.725 miljoen ton. Dat is 62 miljoen ton mindere dan vorig seizoen 2009/2010. De graanvoorraad krimpt met 61 miljoen ton naar 340 miljoen ton.

De IGC constateert dat de tarweprijs op de wereldmarkt sinds juli met de helft is gestegen. De laatste helft van november daalt de prijs weer, vooral doordat China aankondigde de voedselprijzen kunstmatig laag te houden om inflatie en sociale onrust te voorkomen. Volgens de IGC staat veel wintertarwe in de VS er niet best voor door droogte. De EU kan nauwelijks voldoende tarwe aanvoeren om te voldoen aan de vraag van de wereldmarkt. In Brazilië en Argentinië verwacht de IGC een goede tarweoogst. "In Australië heeft de tarweoogst last van regen, waardoor in sommige regio’s ook de kwaliteit tegen valt."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  In het jaar 2007, stonden de vaktijdschriften ook bol over voedsel tekorten, 2009 was er weer overvloed !!!... Het zal mij niet verwonderen als dat in 2012 weer zo is!!!... Op de lagere Landbouwschool kreeg ik reeds onderwijs over de pieken en dalen in de varkenshouderij. Groente, fruit en aardappelboeren hebben daar ook ervaring mee!!!... Afgelopen jaar mochten de melkveehouders er ook mee in aanraking komen of ervaring mee op doen!!!... Let maar op beste mensen; de pieken en dalen zullen door de globalisering alleen maar extremer worden!!!... De financieel sterke bedrijven (bij voorbeeld de Rabobank) zullen daar de meeste vruchten van plukken!!!!!..... denkt ogt.

 • no-profile-image

  Han

  Hoe lang duurt het nog voor de strijd tussen voedsel en biobrandstof losbarst op de graanmarkt? Wat zijn de gevolgen als de graan voorraad nog één of twee jaar slinkt? Staan we voor een algemene volksverhuizing met als inzet ETEN? Of zijn we instaat de productie te verhogen zonder extreme kosten verhogingen en extreme aanslagen op onze benodigde grondstoffen?

 • no-profile-image

  't Hart

  Han, Rusland snapt zelf ook wel dat toetreden tot de WTO met de belachelijke eisen van de het WTO een pure zelfmoordactie is. Ik geloof er dan ook niets van dat dat gaat gebeuren. Buiten dat is het klimaat in Rusland niks riskanter dan elders in de wereld. 1 misoogst betekent toch nog niet een riskant klimaat? Volgens mij hebben we hier in Nederland ook regelmatig een misoogst, alsmede in Amerika, Australie en weet ik veel waar.
  Maar Han, waar wil je nou heen verhuizen dan met de inzet voedsel?

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet. Je hebt gelijk m.b.t. de varkenscyclus, die zich waarschijnlijk gaat voordoen bij alle voedingsmiddelen. Zo gauw de voorraad kleiner wordt, slat de angst bij de mensne eerder toe en zal de markt sneller reageren en zal er meer ruimte komen om te speculeren. Hier zit geen boer op te wachten, hij loopt de hoge prijs mis, die is voor de speculant. Ik vrees het meest de bio brandstof rage, bij stijgende olieprijzen gaat de prijs van biobrandstof en daarmee van groene grondstof (graan) mee omhoog. Deze tendens zal de overlevings kans van het arme deel van de wereld bevolking niet vergroten. Dit kan dan ook wel eens het einde van de volkomen vrije wereld handel betekenen.

 • no-profile-image

  Han

  "T Hart. Rusland staat op het punt de WTO verdragen te ondertekenen. Geen export ban meer geen import beperking meer. Het enige wat de Russen meer hebben dan West Europa of USA is een onvoorstelbaar riskant klimaat. zie artikel over Bleack Earth Farming.

 • no-profile-image

  Hans Vantieghem

  Men spreekt tegenwoordig alleen nog over de klimaatveranderingen maar nog meer verontrustend is dat de overgebleven boeren en bijhorende schaarse grond de wereld niet meer zullen kunnen voorzien van voedsel . Boeren zijn weggepest en onderbetaald en met kostbare grond werd verkwanseld aan industrie en zogezegde natuurgebieden .Het is vijf voor twaalf !!!

 • no-profile-image

  Gerjo Kompier

  Geen paniek! De voorraad krimpt, maar er is dus nog voorraad. Het overschot aan graanproductie wordt dusver opgevoerd aan de vleesindustrie en (als bodem in de markt) biobrandstoffen. Bij een tekort verschuift het gebruik vanzelf naar plantaardige menselijke consumptie. Een kleine voorraad is nodig om een vrij stabiele vraag en aanbodmarkt te creeeren. Een grote voorraad of voedselzekerheid doet de prijs alleen maar kelderen. Of je met het laatste als boer blij moet zijn.....

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Han, vanmiddag had ik een ethanolstoker -die ook 2.500. ha mais vebouwd- op bezoek. Naar zijn mening zal voorlopig Brazilié de hoofdproducent van ethanol blijven. Zij zullen voorlopig Europa en zo mogelijk noord-Amerika beleveren. Het arme deel van de wereldbevolking zal daardoor de meeste problemen krijgen!!!... Te weinig geld om voedsel te kopen. Dat daardoor marktbescherming zal ontstaan denk ik ook!!!... Toch blijft het weer of beter gezegd de weersomstandigheden de hoofdrol spelen, denkt ogt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Graanboer uit Drenthe, prijsvorming heeft altijd met vraag en aanbod te maken!!!... Dat is een wet van meden en perzen!. De politiek en de handel wensen ongelimiteerde productie!!!... De grote kapitaalkrachtige Graanboeren slaan hun eigen graan zelf op en wachten tot de prijs interessant is!!!... De kleinere graanboeren die geen opslag en geld hebben moeten zich tevreden stellen met de prijzen die op het moment van aanbod/verkoop gelden. Pieken en dalen zullen blijven, quotering zal voorlopig niet komen. denkt ogt.

 • no-profile-image

  graan boer

  Hallo Piet Slingerland, wij graan boeren juichen het van harte toe dat de prijzen stijgen. Wellicht dat daarna ook de melk prijs ook zal stijgen. Voorwaarde is wel dat er zeker geen overschot is. Dus produceer iets minder dan de vraag!!!! Hoe met een of ander quotum dus.

 • no-profile-image

  't Hart

  Waar wou je heen verhuizen dan Han? Jij zit in Rusland wel goed met het exportban daar, voorlopig is er nog wel eten voor je.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.