Home

Achtergrond 272 x bekeken

Groen licht uitvoer Brits varkensvlees naar China

De Chinese autoriteiten hebben het licht definitief op groen gezet voor de invoer van varkensvlees en fokzeugen uit Groot-Brittannië.

Het varkensschap BPEX hoopt dat de handel nu zo snel mogelijk op gang komt en verwacht dat alleen al de handel in fokzeugen de komende vijf jaar zeker 50 miljoen euro extra kan opleveren.

Het formele gezondheidscertificaat is overhandigd aan de Britse minister voor handel Vince Cable, die in China is in het kader van een grote handelsmissie onder leiding van premier David Cameron zelf. De export is daarmee toegestaan vanuit een aantal door de Chinese veterinaire inspectie goedgekeurde vleesbedrijven.

Voorzitter Stewart Houston van BPEX, die in het kader van de voorbereidingen zelf verschillende malen naar China vloog: "Dit is fantastisch nieuws voor de sector en iets waar we ook al tijden naar uit kijken. Het biedt enorme mogelijkheden voor varkensvlees, vooral voor zogenaamde vijfde kwart-producten, de delen van het karkas die in China juist een hogere prijs opbrengen."

Houston herinnert er aan dat het lange proces vertraging opliep door de MKZ-uitbraak van 2007 maar 'dankzij de inzet van velen uiteindelijk toch tot een goed einde is gebracht'.

Of registreer je om te kunnen reageren.