Home

Achtergrond 353 x bekeken 7 reacties

'Groen gas is must in energiebeleid'

Nederland kan de doelstellingen van het milieubeleid niet halen door alleen in te zetten op groene stroom.

De komende jaren moet ook een deel van het aardgas dat Nederland verbruikt worden vervangen door 'groen gas'. Dat stelde het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) tijdens het congres Groen Gas in Zicht vandaag in Alkmaar.

De helft van de energie die Nederland verbruikt, komt van aardgas. Het nieuwe kabinet heeft als doelstelling om in 2020 te komen tot 14 procent duurzame energie. "Een enorme opgave; daarvoor zullen we alle zeilen moeten bij zetten'', aldus energiedeskundige Jan Willem Erisman van ECN. Volgens Erisman kan en moet groen gas, dat ontstaat door vergassing van plantaardig afval of vergisting van mest, een belangrijke bijdrage leveren.

Het platform Groen Gas, een denktank die de regering adviseert, denkt dat het mogelijk is om 8 tot 12 procent van het aardgas te vervangen door groen gas in 2020. Het groene gas kan ingezet worden als motorbrandstof voor voertuigen, maar het kan ook gemengd worden met het aardgas.

Groen gas heeft vooral toekomst als die gebundeld wordt en als het groene gas op grote schaal wordt vermengd met het aardgas. Volgens ECN-directeur Ton Hoff is het vooral van belang om de kosten van de productie van het groene gas de komende jaren omlaag te brengen. Die kosten zijn nu nog twee keer zo hoog als de kosten om aardgas te winnen.

Joost van Dijk, directeur van energiebedrijf E.ON in de Benelux, is sceptisch. Bij E.ON staat groen gas niet bovenaan het lijstje van investeringen. "Groen gas heeft nog een lange weg te gaan'', aldus Van Dijk. Volgens hem zal veel afhangen van de gasprijzen in de komende jaren en van de prijzen die betaald moeten worden voor de rechten om broeikasgas uit te stoten.

Van Dijk pleit voor een "verplicht aandeel duurzaam'' bij de levering van energie. Dat laatste heeft het nieuwe kabinet niet in de plannen staan. Bovendien komt er minder geld voor subsidies om duurzame energie op te wekken. Dat zal er waarschijnlijk toe leiden dat vooral minder geld zal gaan naar relatief dure vormen van alternatieve energie, zoals zonnepanelen of windmolens op zee.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Zo veel mogelijk goedkoop >groen gas< betekent zo veel mogelijk bio afval omzetten in gas. Dit werkt de weide gang van de koeien niet in de hand. Hoe meer koeien op stal hoe meer mest als basis > voer< voor de vergister.
  Hoe lost Den Haag deze twee tegenstrijdige belangen op?

 • no-profile-image

  Rinie

  Drijfmest ( van koeien) van zichzelf vergist niet. Daar moet minstens de helft mais en andere toegestane producten bij. Voor één mestvergister is op jaarbasis rond 45 hectare mais nodig. Er moet eerst kunstmest op, het moet verbouwd, geoogst en daar komt een trekker aan te pas, die verbruikt weer olie etc. Enorm veel grond voor gras/ voedsel wordt alsof het niets is onttrokken aan voedselvoorziening. Mestvergisting levert geen groen maar grijs gas, als het al niet zwart is, want Duitsland wil het al niet meer van ons hebben vanwege de samenstelling van zowel de mest als het digestaat. We geloven niet meer in dit soort "groene" sprookjes! Mestvergisting = maïsvergisting.

 • no-profile-image

  Han

  Theo Bijman. Mij is niet duidelijk hoe er in digistaat org. materiaal kan zitten, terwijl methaangas bestaat uit C en H moleculen uit het arganische materiaal dat door vergisting Methaangas wordt. Verder kan ik je zeggen dat je er meer org. sto per ha verdwijnt door de moderne landbouw methoden dan er met drijfmest kan worden aangevoerd. Ik kan me wel voorstellen, dat de werking van digistaat beter is dan van drijfmest of kunstmest, omdat de meeste mineralen in niet gebonden vorm aanwezig zijn, opneembaar dus.

 • no-profile-image

  Theo Mulder

  Onze bodemvruchtbaarheid staat onder druk. Dit blijkt uit de daling van het organische stofgehalte en we hebben meer pk's nodig om de grond te bewerken. Nu willen we "groen" gas.Als rest produkt krijgen we digestaat wat we
  op landbouwgronden gebruiken als bemesting. De kwaliteit hiervan wordt positief uitgelegd. Het zou kunstmestkwaliteit benaderen. We zijn
  net als bij kunstmest de koolstof kwijt.
  Hier stoken we een vuurtje mee met groen gas als brandstof. Deze koolstof
  komt niet ten goede aan je bodem, voor organsiche stofopbouw. Met organische stofopbouw leg je juist koolstof vast.
  Met mestvergisting willen we 2 ruggen uit
  1 varken snijden. De vraag is kan dit? Dit
  zal de tijd leren. We moeten denk ik gaan
  voor kwaliteitsvoedsel met gezondheidsaspecten wat door de eerste producent in de keten geleverd wordt.De boer met zijn bodem als basis.
  Groen gas klinkt leuk maar we moeten
  ons afvragen wat de vruchtbaarheid van onze bodems is na 20 jaar digistaatgebruik. De voorbeelden in Oost Duitsland en de VS zijn er al.
  Het digestaat moet worden gepasteuriseerd om de ziekteverwerkers
  onschadelijk te maken.

 • no-profile-image

  nico

  laten de heren regelgevers eerst maar eens zorgen dat er spullen in een vergister mogen om groengas van te maken wat nu mag is bijna niets en er is genoeg wat nu overal ligt weg te rotten en daarna alsnog over land wordt uit gereden leve de regeltjes in dit mooie land

 • no-profile-image

  Theo Bijman

  Het is een groot misverstand dat digistaat de organische stofopbouw zou verminderen. Juist de humusvormende koolstof (die niet binnen drie weken door afbraakprocessen in de bodem verdwijnt) blijft in het digistaat behouden. De nutrienten in het digistaat worden beter door het humus-klei complex in de bodem gebonden en spoelen minder snel uit. En vaak is het droge stof gehalte van de mest (door gras en mais) hoger dan bijv zeugenmest.

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Theo, zou je jezelf eerst even willen verdiepen in de materie voordat je deze onzin schrijft! De mest moet worden gepasturiseerd om naar duitsland te mogen vervoeren! Digestaat zorgt voor een betere werking van de meststoffen die erin zitten als bij "gewone" dierlijke mest. De akkerbouwers die verstand van zaken hebben, kiezen op de 1e plaats voor digestaat.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.