Home

Achtergrond 326 x bekeken 5 reacties

Graanhandel voor transgene teelt per lidstaat

De graanhandel vindt dat lidstaten in de EU zelf moeten kunnen beslissen of ze de teelt van een genetisch gemodificeerd gewas willen toestaan.

Het Comité van Graanhandelaren ondersteunt het voorstel dat onlangs door de Europese Commissie is gedaan, zei voorzitter Anne Broekema vanavond op de algemene ledenvergadering in Rotterdam.

De Commissie wil dat lidstaten in de toekomst zelf kunnen beslissen over toelating van transgene gewassen in hun land. Broekema realiseert zich dat er juridische bezwaren naar voren zijn gekomen over het voorstel. “Maar toch zijn wij voorstander van het voorstel. De graanhandel hecht aan een vrije handel. Doordat de EU een ander beleid voert dan heel veel andere landen wordt de vrije handel beperkt. Als lidstaten zelf de teelt van transgene gewassen toestaan, zal langzamerhand de acceptatie hiervan toenemen in de EU.”

Volgens Broekema is dit ook in het voordeel van de Europese akkerbouwers. “De EU voert wel transgene grondstoffen in, maar de akkerbouwers mogen die niet telen. Dat is wrang voor de telers.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  zorgen om transgene gewassen

  d.d.8-07-08 zond de WDR een documentaire uit over de teelt van gen.gemod.mais waar ik als niet wetenschapper erg van geschrokken ben. Een varkensboer,in Amerika, werd door het voeren van die granen geconfronteerd met onvruchtbare zeugen. Hij zei gedwongen te worden om over te gaan op gepatenteerde zeugen en vreesde monopolisering van bedrijf M.
  Duidelijk werd mij dat het om bepaalde eiwit verbindingen ging.De pas gevoerde discussie over G.M. in Duitsland heeft tot resultaat gehad dat G.M. mais wel verbouwd mag worden maar met in achtneming van een flinke afstand van boeren die geen G.M. verbouwen. Ook is toegevoegd dat indien er aan de gewassen van de boeren die geen GM verbouwen, schade ontstaat die door de verbouwers van wel transgene gewassen ,schade vergoeding volgt. Ik vraag me wel af hoe dit bepaald kan worden.
  Al met al maak ik me zorgen over de gevolgen voor onze kleinkinderen .

 • no-profile-image

  Han

  Jan. Waar bazeer jij je aanname op dat GGO graan goedkoper is dan normaal graan? Ik denk dat de industrie en de handel de hele voedselketen willen beheersen en dit is alleen mogelijk met GGO gewassen die zo gemanipuleerd worden dat de boer elk jaar nieuw uitgangsmateriaal MOET kopen, omdat zijn geteelde zaad / knollen niet meer kiemen. (terminator seeds).

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel Broekema, wrang voor de telers is dat ze zo slechte belangenbehartigers hebben zoals U. U bent alleen geinteresseerd als handelaar in marge meer niet. Ook bij de LTO, NVV en de rest van de bonden zijn ze zo bewust naïef om de achterban bewust niet goed voor te lichten. Advies aan Broeksma, ga praten met die anderen, je kunt er nog wat van leren, zij hebben meer ervaring in dit onderwerp. Heeft Anne Broekema al een gentech vrije graanhandel geregeld?
  Of is dat te veel werk voor U? Te veel denkwerk? Terwijl het nu makkelijk geld te verdienen is zonder na te denken? Tja als ik een VOC medaille kon uitreiken dan ging er minstens 1 naar U. Die andere kun je dan wel weer duur doorverkopen, en snel je winst op strijken, sneller verdienen kan het haast niet.

 • no-profile-image

  Han

  Patrick. Ik ben het met je eens, dhr. Broekema is geinteresseerd in >geld verdienen< en wel zo snel mogelijk zoveel mogelijk. Het woord duurzaam in de zin van milieu sparend is aan dhr. Broekema niet besteedt en is voor hem het laatste waar hij warm voor zal lopen. Hij is niet uit de VOC tijd maar uit de tijd van de Zonnekoning, na hem de Zondvloed of anders gezegd het einde der tijden. Hij wil verdienen ookal gaat dat over de rug van zijn kinderen of kleinkinderen. Er zijn geen mensen die kortzichtiger zijn dan handelaren. Dit artikel maakt het weer eens duidelijk.

 • no-profile-image

  jan

  Voorstanders van GGO's hebben maar een doel. Goedkoper graan!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.