Home

Achtergrond 297 x bekeken 2 reacties

Gevolgen spoedwet nog niet duidelijk

De Unie van Waterschappen kan nog niet zeggen welk effect de zogenoemde Spoedwet 100 Miljoen heeft op de waterschapslasten voor 2011.

Dat meldt een woordvoerster van de Unie van Waterschappen. De Tweede Kamer heeft eerder deze week de Spoedwet 100 miljoen aangenomen. Deze wet betekent een lastenverzwaring voor de waterschappen, omdat dijkverbetering van het rijk wordt overgeheveld naar de waterschappen.

Ook de bestrijding van muskusratten (kosten 19 miljoen euro) verschuift van de provincies naar de waterschappen. Bij elkaar betekent dit een kostenstijging van 100 miljoen (2 procent) voor de 25 waterschappen.

In een persbericht op haar website stelt de unie dat de invoering van de spoedwet onvermijdelijk leidt tot een stijging van de waterschapslasten, maar de woordvoerster nuanceert dat. De kosten voor dijkverbetering en muskusrattenbestrijding kunnen per waterschap verschillen. Het ene waterschap heeft ook meer reserves dan het andere om de lastenverzwaring op te vangen. "Het streven is om de tarieven zo min mogelijk te laten stijgen."

Daarnaast moeten de waterschappen anticiperen op de Europese Kaderrichtlijn Water, die de normen voor de kwaliteit van het oppervlaktewater steeds verder aanscherpt, en op de klimaatsverandering. Dijken zullen hoger en sterker moeten worden. Dit alles moet worden ingewogen in de waterschapslasten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Realist

    Als ze de noodzakelijke dingen goed doen, zoals onderhoudt van de watergangen moeten ze makkelijk uitkunnen. Dat meandere e.d. kost alleen maar veel geld en het is slecht voor de waterbeheersing. Ze moeten ophouden met al die onzin en doen wat noodzakelijk is. Stuur de helft van die bestuurders naar huis die alleen maar zitten te stange. Bespaart veel geld en elende!

  • no-profile-image

    a hamstra

    Als het gedonder met poelen, en het aanleggen van sier tuinen maar stopt, Dat kunnen ze rustig overlaten aan Veerman en zijn vrienden.

Of registreer je om te kunnen reageren.