Home

Achtergrond 309 x bekeken

Geur- en gezondheidsklachten in Sterksel

Bij verschillende instanties zijn deze week zeker negentien klachten binnengekomen over stank van afvalverwerker Reiling in Sterksel.

Sommige mensen zeggen ziek te worden van de stank en klagen over hoofdpijn, luchtwegproblemen, misselijkheid en braakneigingen. Een woordvoerster van de provincie Noord-Brabant heeft dat vandaag bevestigd naar aanleiding van vragen van de SP-fractie in Provinciale Staten.

De provincie, gemeente Heeze-Leende en de Arbeidsinspectie zijn vrijdagmiddag bijeen voor overleg over eventueel ingrijpen omdat maatregelen die het bedrijf heeft genomen kennelijk niet werken. Ook vrijdag komen er nog klachten binnen, aldus de provinciewoordvoerder.

De stank komt van composthopen op het terrein van Reiling. Door hevige regenval is de compostering ernstig verstoord. Mede door de mist eerder deze week zorgde dat voor ernstige geuroverlast. De stank is tot 2 kilometer afstand van het bedrijf te ruiken. Voor zover nu bekend zijn de concentraties vluchtige en organische stoffen niet gevaarlijk voor de gezondheid, staat in een verklaring van de GGD. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doet momenteel nog nader onderzoek.

Reiling is vaker in opspraak. Vorige maand kwamen drie werknemers om het leven nadat ze bedwelmd waren tijdens de schoonmaak van een lege container die was gebruikt voor waterzuivering. Kort ervoor was de politie binnengevallen vanwege vermoedens over overtreding van de milieuwetgeving. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nam grond- en afvalmonsters. Justitie is bezig met onderzoek naar beide kwesties.

De provincie Noord-Brabant dreigde eerder met hoge dwangsommen onder meer vanwege stankoverlast, overslag van mest in de openlucht in plaats van in een gesloten systeem en omdat er onvoldoende ruimte was voor afvalwater en neerslag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.