Home

Achtergrond 2518 x bekeken 2 reacties

Gelderland stuurt te weinig bij rood voor rood

Het Gelderse provinciebestuur is te passief bij de functieverandering van agrarische gebouwen.

Dat blijkt uit een advies van een commissie van onderzoek, die zich baseert op een onderzoek van het adviesbureau H&S/Croonen. Uit het onderzoek blijkt dat de provincie de regie uit handen heeft gegeven aan de gemeenten, en dat die op hun beurt weinig aandacht besteedden aan de ruimtelijke kwaliteit.

Hoewel het de bedoeling was om nieuwe functies te creëren voor leegkomende agrarische gebouwen, is in de praktijk vooral gebruik gemaakt van de sloopregeling om nieuwe woningen te bouwen.

Er is maar beperkt gebruik gemaakt van de regeling om nieuwe werk- en nevenfuncties te creëren. In de meeste gevallen worden nieuwe woningen gebouwd in het duurdere marktsegment, en dat terwijl door de demografische ontwikkelingen de behoefte aan woningen in het buitengebied juist afneemt.

Toch zijn betrokkenen en gemeenten positief over de provinciale regeling, ook al zijn de resultaten niet in overeenstemming met wat de provincie eigenlijk wilde. Volgens de onderzoekscommissie moet het provinciebestuur een sterkere regie voeren. Gemeenten moeten worden gestimuleerd worden om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren.

GS van Gelderland zeggen met belangstelling kennis te hebben genomen van het onderzoek. Het provinciebestuur zal later een standpunt innemen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gelderlander

    Ik ben het helemaal mee eens dat de provincie zich meer moet bemoeien met dit soort zaken. In Harfsen speelt al meerdere jaren een zaak dat voor de plaats van de oude schuren/stallen woningen teruggebouwd worden. Maar dan niet op de oude plaats maar zover mogelijk van de eigenaar zijn woning af (buiten het bouwblok) en dichter bij zijn buurmans ligboxenstal + veel meer m2 dan volgens de rood voor rood regelinig beschreven. De beste man gaat met allerlei zielige verhalen al jaren de gemeenteraad af om te lobbyen (heeft al jaren geen werk dus alle tijd). En heeft destijds (met een oud gemeenteraadslid) een deal gesloten dat hij het besluit er doorheen probeert te duwen en dan mag het ex-gemeenteraadslid die ook makelaar is de huizen verkopen.... (ja, de geemteraad van Lochem heeft een plaat voor de kop)

  • no-profile-image

    gerrie

    Gewoon alles toestaan qua bestemmingplan. Wat een oudbollig gedoe toch allemaal. Is toch niet meer van deze tijd een bestemmingsplan. Sluit eens aan op de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.