Home

Achtergrond 301 x bekeken

Fruitmasters laat telers vroeg kiezen: klok of handel

Leden van de coöperatie Fruitmasters moeten volgens het concept-plan voor een nieuwe afzetstructuur in augustus kiezen voor afzet via de klok of via de commerciële afdeling: Fruitmasters Holland.

Telers zien daar voor- en nadelen bij. De keuze blijft een jaar geldig en wordt door sommige telers als beperking ervaren, maar de scherpe tweedeling tussen aanbodvertegenwoordiging en handel wordt als winst gezien. Dat zeggen bronnen rond de veiling.

Ledenbijeenkomst

Dinsdagavond was de eerste van zeven ledenbijeenkomsten over de nieuwe structuur. Doel van de nieuwe structuur is het op afstand zetten van de commerciële afdeling. Een nieuwe afdeling Fruitmasters Telers bundelt het aanbod en houdt scherp toezicht op de commerciële afdeling.

Deze heeft volgens critici in het verleden te vaak het directe belang van de eigen leden uit het oog verloren. Soms werd geïmporteerd of van niet-leden aanbod aangetrokken terwijl aanbod van leden nog niet was afgezet. Kees de Kat, oud-inkoopmanager van Super de Boer, krijgt Fruitmasters Telers onder zijn hoede. Hij krijgt daarbij ondersteuning vanvertegenwoordigers van telers.

Meer ruimte

Volgens de plannen krijgen telers meer ruimte om direct zaken te doen met fruithandelsbedrijven. Door grotere telers is hier positief op gereageerd, maar de kans neemt hierdoor toe dat banden buiten de veiling om zo sterk worden dat deze uiteindelijk wordt verlaten. De vroege keuze voor klok of handel schept volgens het concept duidelijkheid. Nu gebeurt het dat geen of juist heel veel product voor de klok staat, wat de prijsvorming nog onvoorspelbaar maakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.