Home

Achtergrond 163 x bekeken

Formatie België duurt al 150 dagen

De kabinetsformatie in België is vandaag de 150e dag ingegaan.

Het record van de vorige regeringsvorming in 2007, die 194 dagen in beslag nam, is daarmee nog niet gebroken. Dat gaat naar verwachting wel gebeuren, want een akkoord lijkt voorlopig niet in zicht.

Sinds 13 juni praten zeven partijen onder leiding van achtereenvolgens een informateur, een preformateur, twee 'verzoeners' en een bemiddelaar over een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet geven. Mochten de partijen het daarover eens worden, dan moet er nog een regeerakkoord komen met onder meer een kleine 25 miljard euro aan bezuinigingen.

Nadat de formatie wekenlang in een totale impasse verkeerde, gloort er de laatste dagen weer enige hoop. Voorzitter Elio Di Rupo van de PS (Franstalige socialisten) liet woensdag weten nog steeds te geloven in een akkoord. De relatie tussen beoogd premier Di Rupo en zijn belangrijkste tegenspeler, Bart De Wever van de Vlaams-nationalistische N-VA, is na diverse harde botsingen weer wat hersteld.

Dat lijkt vooral het werk van bemiddelaar Johan Vande Lanotte, die enkele weken terug door koning Albert II werd aangesteld. Deze ex-minister en voormalig partijleider van de Vlaamse socialisten heeft de rekenmeesters van de Nationale Bank en het Belgische planbureau ingeschakeld om helderheid te krijgen over de cijfers waarmee de partijen elkaar om de oren slaan. Zijn zakelijke aanpak slaat aan bij alle onderhandelaars. Volgende week komt Vande Lanotte met conclusies naar buiten.

De langste formatie in Nederland, die van het kabinet-Van Agt I in 1977, duurde overigens 208 dagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.