Home

Achtergrond 351 x bekeken

FVO kritisch over toezicht Zweedse veehouderij

De onafhankelijkheid en betrouwbaarheid van het veterinaire toezicht in de Zweedse melkveehouderij moet beter.

Dit stelt een inspectiemissie van het EU-controlebureau FVO. Het bureau heeft in mei van dit jaar Zweden bezocht, zes jaar na een eerdere missie. Bij het laatste bezoek werden diverse gebreken en risico's vastgesteld. Zo moet het veterinaire toezicht op melkvee- en vleesveebedrijven worden gedaan door dezelfde veterinairen die ook de het gewone veeartsenwerk in de regio moeten doen. Dit is een potentiële bron van belangenvestrengeling, aldus het FVO. Ook is in sommige regio's sprake van onderbezetting bij het toezicht. Dat maakt de toch al lage frequentie van onder meer de residu-controle in vlees en zuivel er ook niet geloofwaardiger op.

In sommige gevallen worden ook niet-toegestane veterinaire producten gebruikt bij vleesproducerend vee. Met name het op de boerderij zelf aanmaken van gemedicineerde voerproducten is een risicopunt, zo stelt de missie vast. Voor het overige is de Europese inspectie tevreden over de veterinaire regelgeving in Zweden en het gebruik van medicijnen op de boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.