Home

Achtergrond 625 x bekeken

FAO: agressieve gele roest verspreidt zich snel

Er zijn nieuwe agressieve varianten ontstaan van de gele roestschimmel die veel schade veroorzaken in tarwe.

Daarom moet er volgens de wereldvoedselorganisatie FAO een wereldwijd monitoringssysteem worden opgezet voor gele roest, zoals in 2009 ook is opgezet voor zwarte roest.

Razendsnel

De FAO constateert in de gisteren verschenen Food Outlook dat de nieuwe varianten van gele roest zich razendsnel uitbreiden. “We hebben niet eerder in de geschiedenis gezien dat een plantenziekte zich zo snel over de wereld heeft verspreid. Dat wordt mede veroorzaakt doordat er meer handel wordt gedreven en doordat mensen meer reizen en zo sporen van de schimmels verspreiden.”

Schimmelziekten als zwarte en gele roest verplaatsen zich ook snel doordat resistenties worden doorbroken, schrijft de FAO. “De teelt van miljoenen hectare tarwerasssen die genetisch heel veel op elkaar lijken, is ideaal voor roestschimmels om zich te verspreiden zodra een resistentie niet meer werkt.”

Meer sporen

Volgens de FAO produceren de agressieve roestvarianten veel meer sporen in een kortere tijd dan de al langer bestaande varianten. “Bovendien zijn de nieuwe varianten beter bestand tegen hogere temperaturen. Gebieden die vroeger te warm waren voor gele roest krijgen nu te maken met besmettingen.”

Daardoor hadden Algerije, Afghanistan, Azerbaijan, Irak, Libanon, Marokko, Turkije, Syrië en Oezbekistan vorig jaar grote uitbraken van gele roest. “Sinds maart dit jaar zijn grote uitbraken gemeld in Azerbaijan, Irak, Libanon, Marokko, Turkije, Syrië en Oezbekistan. Alleen in Syrië is dit jaar al 1 miljoen ton tarwe verloren gegaan door gele roest.

Sinds begin deze eeuw waarschuwt de FAO voor de verspreiding van zwarte roest. Maar die schimmelziekte komt niet voor in Europa. Gele roest komt ook in Europa veel voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.