Home

Achtergrond 409 x bekeken

Exportwaarde bloembollen daalt

De exportwaarde van bloembollen is afgelopen seizoen 3 procent gedaald, hoewel er 2 procent meer bloembollen zijn uitgevoerd.

Volgens de exportstatistiek van het Productschap Tuinbouw heeft de sector in seizoen 2009/2010, dat loopt van juli tot en met juni, voor 579,8 miljoen euro aan bloembollen verkocht aan buitenlandse afnemers. De exportwaarde binnen de EU bedroeg 270,5 miljoen euro. Die is met 7 procent gedaald. Naar landen buiten de EU is voor 309,2 miljoen euro verkocht. Dat is een stijging van 1 procent ten opzichte van seizoen 2008/2009.

Duitsland is binnen de EU de grootste afnemer van Nederlandse bollen met een waarde van 74,7 miljoen euro. Dat is een groei van 2 procent. Vrijwel alle andere bestemmingen binnen de EU kochten minder Nederlandse bollen. De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde met 15 procent naar 44,9 miljoen euro. Ook Frankrijk (min 8 procent), Italië (min 15 procent) en Zweden (min 16 procent) kochten minder Nederlandse bloembollen.

Buiten de EU kocht vooral China veel meer Nederlandse bollen. Die afzetmarkt groeide met 60 procent naar 25,6 miljoen euro. Ook de afzet naar Taiwan (plus 27 procent) en Zuid-Korea (plus 12 procent) groeide flink.

In aantal groeide de export in 2009/2010 met 2 procent naar 5,8 miljard bollen. De afzet binnen de EU steeg 1 procent naar bijna 3 miljard bollen. De afzet naar derde landen groeide 3 procent. De tulp blijft met 1,9 miljard stuks het grootste aandeel bestrijken in de export. Daarna volgen lelie (1,1 miljard) en gladiool (678 miljoen).

Of registreer je om te kunnen reageren.