Home

Achtergrond 546 x bekeken 1 reactie

Eucolait wijst op nadelen WTO-akkoord

De Europese Unie moet niet ten koste van alles volgend jaar een WTO-akkoord willen bereiken.

Via bilaterale akkoorden kan vaak een evenwichtiger resultaat worden bereikt.

Dit stelt de koepelorganisatie van de Europese zuivelhandel Eucolait in een brief aan Europees handelscommissaris Karel De Gucht. Bij een multilateraal akkoord, zoals een WTO-akkoord is, dreigen niet-tarifaire handelsbelemmeringen snel over het hoofd te worden gezien. Voor de WTO zijn 'consumer concerns' en veterinaire of fytosanitaire belemmeringen nauwelijks een discussiepunt, terwijl ze in bilateraal overleg gemakkelijker kunnen worden aangepakt. Ook vreest de handel de introductie van ad-valorem-tarieven bij import (tarief als percentage van de waarde) in plaats van specifieke tarieven. De eerste zijn volgens Eucolait veel minder effectief tegen handelsverstoringen dan specifieke tarieven. De laatste kunnen eveneens gemakkelijker worden overeengekomen in bilaterale akkoorden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Piet Slingerland

    World Trade Organisation, het uur der waarheid komt steeds dichterbij!!!... De internationale handel wordt rechtvaardiger!!!... Maar het zal ook voor de zuivelproducenten met een hoge grondstoffenprijs niet gemakkelijker worden!!!!!..... Dat is de andere kant van deze ontwikkeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.