Home

Achtergrond 234 x bekeken

Eelt op de ziel

Varkens bedwelmen is gruwelijk, zegt de premier. Die opmerking schaadt de sector.

Je moet als varkensboer onderhand wel een olifantenhuid hebben om de moed er in te houden. Premier Rutte noemde in de Algemene beschouwingen het met CO2 bedwelmen van varkens in slachthuizen ‘gruwelijk en vreselijk’. Hij deed dat nadat Femke Halsema van GroenLinks hem had gevraagd of hij van plan was de 500 man dierenpolitie (animal cops) ook in te zetten tegen de, in haar ogen, misstanden bij het slachten van varkens en kippen. En of Rutte ‘bereid is om in algemene zin de bio-industrie nu ook heel kritisch te gaan onderzoeken op systematische dierenmishandeling’.

Die woorden gruwelijk en vreselijk van Rutte zijn veelbetekenend en schadelijk voor de intensieve veehouderij. Ze worden niet hersteld met Ruttes daarop volgende mededeling dat ‘de bio-industrie gewoon onder toezicht staat van de VWA en andere autoriteiten’. Dus dat er van regeringswege geen speciale actie is te verwachten.

Waarom zijn dan die woorden gruwelijk en vreselijk dan nu ineens zo veelbetekenend? Zo wordt immers wel vaker over de intensieve veehouderij gesproken. GroenLinks, Partij voor de Dieren en Varkens in Nood verafschuwen de bedwelmingsmethode en de sector al veel langer. Niets nieuws onder de zon.

Nou, toch wel. Uitgesproken door de minister-president krijgen die woorden ineens veel meer lading. Ze zullen dan misschien niet meteen gevolgen hebben voor de varkenshouderij, ze scheppen wel een onaangename stemming rond de sector. Een van dat het daar niet helemaal pluis is.

Met de consumentenwaardering voor varkensvlees is weinig mis. Zeer weinigen geven via hun koopgedrag aan wat anders te willen. De groep die, al of niet uit automatisme, vraagtekens zet bij de varkenssector is veel groter. En wordt nu nog gevoed door Ruttes woorden.
De varkenshouder van vandaag moet een grote intrinsieke motivatie hebben en/of genoeg eelt op de ziel om dat dag in dag uit te kunnen incasseren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.