Home

Achtergrond 156 x bekeken

EU ziet 'zwarte lijst' Iraniërs wel zitten

Bij de Europese Unie is positief gereageerd op het Nederlandse streven om Iraniërs die de mensenrechten schenden, op een zwarte lijst te plaatsen.

Dat zei minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) dinsdag in Brussel.

De nieuwe bewindsman bracht een kennismakingsbezoek aan de buitenlandchef van de EU, Catherine Ashton. Rosenthal maakte haar duidelijk dat Nederland vindt dat de unie sancties moet kunnen treffen tegen Iraniërs die zich schuldig maken aan grove schendingen van de mensenrechten.

Den Haag wil dergelijke personen de toegang ontzeggen en hun tegoeden blokkeren. Op dit moment kunnen Nederland (en de unie) bijvoorbeeld de acht Iraniërs die in de Verenigde Staten op een zwarte lijst staan, niet weigeren. De EU kent alleen sancties tegen Iraanse personen en organisaties die betrokken zijn bij het kernprogramma van hun land.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.