Home

Achtergrond 303 x bekeken

EU-project voor onderzoek naar erwinia

In de EU start volgend jaar een onderzoeksproject naar de aardappelziekte Erwinia.

Onderzoekers uit onder meer Nederland, Engeland, België, Denemarken, Finland en Frankrijk gaan nieuw onderzoek opzetten en informatie uitwisselen.

Het initiatief wordt gecoördineerd door Euphresco, een organisatie van 17 EU-lidstaten die kennisuitwisseling tussen onderzoeksinstellingen bevordert. De coördinatie wordt uitgevoerd door het onderzoeksinstituut PRI in Wageningen en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Dat is deze week bekend gemaakt op een conferentie die is georganiseerd door de keuringsdienst NAK. Volgens onderzoekscoördinator Gé van den Bovenkamp van de NAK willen onderzoekers uit meer lidstaten zich aansluiten bij het Erwinia-project.

In Nederland wordt al onderzoek gedaan naar managementsystemen en naar de mogelijkheid om aardappelknollen te behandelen tegen Erwinia. Volgens Van den Bovenkamp liggen er meer onderzoeksideeën op tafel. "We willen een uniform detectiesysteem voor Erwinia, zodat de manier van testen en de uitslagen in alle landen vergelijkbaar zijn. Ook is internationaal onderzoek nodig naar de rol van waardplanten, zoals aardappelopslag of onkruiden, en naar overleving in grond en water. In andere landen worden pootaardappelen vaak nog beregend met oppervlaktewater. Het is de vraag of dat de verspreiding van Erwinia bevordert."

Volgens NAK-onderzoeker Eisse de Haan stelt Nederland strengere eisen aan pootaardappelen dan andere landen. “Daardoor is de indruk ontstaan dat Nederland een groter Erwiniaprobleem heeft dan andere landen. Maar ook andere landen worstelen met Erwinia, een bacterieziekte die grote schade kan veroorzaken in aardappelen."

Of registreer je om te kunnen reageren.