Home

Achtergrond 656 x bekeken 2 reacties

EMB houdt slag om de arm wat betreft GLB

De European Milk Board (EMB) houdt een slag om de arm wat betreft de nieuwe plannen voor het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB).

Veel details zijn nog onduidelijk. Wel kan de boerenorganisatie zich in de grote lijnen vinden. De Commissie-voorstellen voor meer gelijkheid in de verdeling van de rechtstreekse betalingen en een grotere focus op milieu- en sociale zaken beschouwt de EMB als positief.

Belangrijke aspecten van het beleid blijven volgens de EMB echter zeer algemeen en zelfs vaag. "De EMB vraagt om een doordachte aanpak wat betreft het reguleren van de voedselvoorziening, transparantie, versterking van de onderhandelingspositie van de boeren en een eerlijke handel binnen de EU en wereldwijd", aldus EMB-voorzitter Romuald Schaber. Kostendekkende prijzen zijn de basis voor een duurzame landbouw in alle regio's van Europa . Verder moet de bevolking verzekerd zijn van een betrouwbare belevering met vers, kwalitatief hoogwaardig voedsel."

Deze bevindingen moeten volgens de EMB in de hervorming van het GLB en in de aangekondigde hervorming van het zuivelbeleid in de vorm van concrete randvoorwaarden voor levensmiddelen- en agrarische markten terugkomen. "De details moeten duidelijk maken hoe het GLB er daadwerkelijk uit gaat zien", aldus Sieta van Keimpema, vice-voorzitter van de EMB.

De EMB ondersteunt het voorstel dat door de Agricultural and Rural Convention (ARC) bij de Commissie en het Europees Parlement is ingediend voor een radicale herziening van het landbouw- en plattelandsbeleid. Dit Europese platform is opgezet om zoveel mogelijk partijen te betrekken bij de discussie over de toekomst van het GLB. Het pleit voor een nieuw Europees landbouw-, voedsel- en plattelandsbeleid dat recht doet het Verdrag van Rome. Het gaat dan om onder meer voedselzekerheid, voedselkwaliteit en voedselgezondheid. Maar ook om normen voor duurzame landbouw, een eerlijk inkomen voor boeren, milieu en tegengaan van klimaatverandering.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  anne

  dit snap ik niet, het stuk van Ciolos staat in het teken van verdere liberalisering, en EMB is er toch mee akkoord ? Of is het de EMB te doen om gelijktrekken van de premies ("EMB is voor meer gelijkheid in de verdeling van de rechtstreekse betalingen"). Dat wordt dubbel inleveren voor de Nederlandse melkveehouder !

 • no-profile-image

  Willem

  Het EMB staat voor het bereiken van kostendekkende melkprijzen uit de markt door de markt zo te regelen dat er een blijvend evenwicht ontstaat tussen vraag en aanbod.
  Voorkomen van overprodukte in plaats van achteraf problemen oplossen. Hierbij wordt de onderhandelingspositie van de boeren aanzienlijk verbeterd en wordt het dus niet dubbel inleveren voor de nederlands boeren maar wordt het voor melkveehouders in de hele EU mogelijk om te leven en werken als normale mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.