Home

Achtergrond 171 x bekeken

Duitse rechter laat aansprakelijkheid gen-teelt in tact

De in Duitsland geldende aansprakelijkheid van de telers van transgene gewassen voor schade aan gangbare of biologische gewassen zijn niet in strijd met de grondwet.

Dat heeft het Bundesverfassungsgericht – de hoogste gerechtelijke instantie van Duitsland – woensdag uitgesproken in een zaak die was aangespannen door de deelstaat Saksen-Anhalt. De regering van deze deelstaat meent dat de regeling in feit neerkomt op een verbod, wat niet zou stroken met de fundamentele vrijheid van de individuele ondernemer om zelf bepaalde keuzes te maken. Tevens wordt het maatschappelijke belang van de ontwikkeling van de transgene teelt met de restrictieve aanpak volledig uit het oog verloren, aldus de regering van Saksen-Anhalt. Het Bundesverfassungsgericht blijkt echter van mening dat de bescherming van de burger en de samenleving tegen de mogelijke risico’s van gentechnisch gemanipuleerde gewassen moet prevaleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.