Home

Achtergrond 211 x bekeken

Doekle Terpstra per direct naar Inholland

Doekle Terpstra gaat per direct naar hogeschool Inholland. Hij legt zijn functie als voorzitter van de hbo-raad neer. Dat heeft de hbo-raad maandag laten weten.

Terpstra gaat pogen de bestuurlijke crisis van de hogeschool op te lossen. Zo stelt hij een nieuw college van bestuur in, waarvan hij zelf voorzitter en nu nog het enige lid is, en ook de raad van toezicht wordt tegen het licht gehouden. Een extern bureau gaat een profiel opstellen van het nieuw te vormen college en de raad. ,,Dat daar nieuwe mensen komen te zitten, ligt uiteraard in de lijn der verwachting'', aldus een woordvoerster van de hbo-raad.

Belangrijk onderdeel van zijn werk wordt ook: ,,een arm slaan om de studenten en docenten'', aldus de woordvoerster. Terpstra gaat maximaal één jaar bij Inholland aan de slag, maar heeft geen terugkeerafspraak met de hbo-raad.

Volgens de raad wordt het salaris van Terpstra erg sober. ,,Hij gaat 150.000 euro per jaar verdienen, hetzelfde als nu. Hij krijgt geen bonussen of vertrekregelingen. Ook krijgt hij geen auto van de zaak, al dan niet met chauffeur en ingebouwde tv.''

Bij de hbo-raad neemt vicevoorzitter Geri Bonhof, tevens bestuursvoorzitter van de Hogeschool Utrecht, Terpstra's taken voorlopig waar. De belangenorganisatie gaat op zoek naar een structurele oplossing. De voorzitter van de hbo-raad mag volgens de statuten geen bestuursfunctie vervullen bij een van de aangesloten hogescholen.

Het veelgeplaagde Inholland is de laatste tijd veel in het nieuws. De Inspectie van het Onderwijs heeft de hogeschool met twee verschillende onderzoeken in het vizier. Zo is er het onderzoek naar mogelijke financiële onregelmatigheden. Het ministerie van Onderwijs had een verzoek ingediend bij de inspectie om de declaraties van het bestuur van de hogeschool te onderzoeken. De resultaten worden volgend jaar juni verwacht.

Daarnaast is er ook nog het onderzoek naar diplomafraude bij langstudeerders in het hoger onderwijs, waar Inholland ook een negatieve hoofdrol speelt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.