Home

Achtergrond 301 x bekeken

Dierenpolitie richt blik ook op visstropers

Het kabinet bekijkt of een deel van de dierenpolitie wellicht kan worden ingezet bij de bestrijding van visstroperij of controle van bijvoorbeeld palingvissers.

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) gaat hierover in overleg met minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken). Bleker reageerde maandag bij de begrotingsgesprekken visserij op een voorstel van de SGP. Hij gaat bezien of een aantal mensen van de speciale dierenpolitie ('animal cops') zich kan gaan richten op de bestrijding van stroperij of "ander handelen dat onder vismishandeling valt''.

D66 vroeg tijdens dat debat opnieuw aandacht voor de palingvisserij in vervuilde rivieren. "De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) scherpt de controles aan. Maar de sector wil in december gewoon weer gaan vissen in vervuilde wateren.'' D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven kreeg het signaal dat ze graag wilde van de nieuwe staatssecretaris. Bleker beaamde dat hij vindt dat de sector in dat geval zijn verantwoordelijkheid niet neemt en dat de consequenties hetzelfde zullen zijn als eerder is aangekondigd.

Hij gaat dan ook verder met de voorbereidingen voor een wettelijk vangstverbod op paling in vervuilde rivieren en de Biesbosch waarmee zijn voorgangers Gerda Verburg en Ab Klink begonnen. Bleker wil het verbod achter de hand hebben voor als het nodig is. Verburg riep de palingvissers eerder op om in december niet op de grote rivieren te vissen om zo te voorkomen dat dioxinepaling in de verkoop kwam. Komend voorjaar zou er een keurmerk moeten zijn dat consumenten garandeert dat ze paling kopen die veilig is te eten.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waarschuwde in 2007 al voor een te hoog dioxinegehalte in paling die wordt gevangen in de grote rivieren en in de Biesbosch.Te veel dioxine kan kanker veroorzaken. Jaarlijks werd in Nederland 900 ton paling gevangen, waarvan 150 ton in de grote rivieren. Door het vangstverbod van drie maanden op de bedreigde paling is die hoeveelheid gehalveerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.