Home

Achtergrond 315 x bekeken 17 reacties

Dierenbescherming blij met advies grazers

De Dierenbescherming is blij met het advies van de internationale commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor.

"Wij hebben altijd gezegd dat je de natuur haar gang moet laten gaan", zegt een woordvoerder. De commissie adviseert zwakke dieren in de Oostvaardersplassen eerder af te schieten om onnodig lijden te voorkomen. "Hier zijn we blij mee. Het is belangrijk dat de dieren niet onnodig lijden."

In het advies staat verder dat bijvoeren niet nodig is. Ook hier kan de Dierenbescherming zich in vinden, met een kleine nuance. "Als 40 procent van de dieren het niet meer redt, dan moet Staatsbosbeheer wel ingrijpen", aldus de zegsman.

Volgens de dierenbeschermer overlijdt in de winter ongeveer een derde van de dieren, maar groeit de populatie in het voorjaar ook weer met een derde. "Op het moment dat je gaat bijvoeren, wordt de populatie steeds groter en vergroot je uiteindelijk het probleem."

Zie ook: Bleker: einde experiment Oostvaardersplassen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte de meter: de dieren in de ovp zijn geen vee,het zijn ook geen beschermde inheemse dieren,het zijn blijkbaar vogelvrij verklaarde dingen die je gewoon aan hun lot moet overlaten.Het doet mij dan ook genoegen te lezen dat onze zeer gewaardeerde dierenBESCHERMING,blij is met het door de commissie uitgebrachte rapport.Met name hun weldoordachtte en recchtlijnige zienswijze spreekt mij zeer aan.Je moet uiteraard niet ingrijpen in zo een 'succesvol natuurbeleid'.Vooral ook de zin dat er wel enige nuance geld voor als bv 40% sterft,want dan moet je volgens onze nationale dierenbeschermer wel iets gaan doen.Ik acht de DB dan ook de organisatie,welke in staat geacht dient te worden om de 500 personen te leveren welke we hoognodig moeten inzetten als dierenpolitie.mvg jvf [ps ik schrijf dit nu wel,maar vind dit uiteraard niet]

 • no-profile-image

  gert

  Dierenbescherming blij.SBB blij ,de dieren zullen ook wel blij zijn,de winter komt er aan

 • no-profile-image

  J@gertje

  Er zal actief en tijdig populatiebeheer gevoerd worden dmv afschot, aldus Bleeker tijdens de uitzending Pauw en Witteman.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  koetje

  Even over Wijffels Melkveehouder en dat mes in de rug.Een tijdje geleden heeft hij uitgelegd in de Boerderij wat hij precies had gezegd toen.Die uitspraken zijn volledig uit hun verband gerukt door onze sensatie zoekende journalisten.Waarom dacht je anders dat dat forum zo abrupt werd afgebroken toen?

 • no-profile-image

  Demeter

  Hier snap ik echt niks van. Te triest voor woorden. Zo ga je niet met vee om.

 • no-profile-image

  Godelief

  Had=verleden tijd Bleker hoog zitten, maar hij blijkt toch niet meer te zijn dan een "christelijke" dierenbeul.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte jagertje: dat is niet wat het advies van de commissie beoogd,daarin word gesteld dat dieren afgeschoten dienen te worden,zodra deze dieren door afwijkend gedrag te kennen geven dat zij het niet meer trekken,o.a. door gebrek aan voedsel.[b.v. afzondering danwel sterke vermagering].Letterlijk werd gesteld dat met afschot niet gewacht hoeft te worden tot het moment dat je de dieren tot op drie meter kunt benaderen[op sterven na dood],maar dat dit al eerder is te voorzien.[heb vanmiddag onder de koffie e.e.a. live gevolgd via omroep flevoland].mvg jvf

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik hoorde op de radio zojuist de woordvoerdster van de club, welke vond dat de oppervlakte van de Oostvaarderplassen vergroot zou moeten worden zodat er meer voedsel beschikbaar kwam. Wat een schooiers zijn het toch; dieren laten kreperen om zo meer grond in bezit te krijgen. Waar is die "duurzame Wijffels" eigenlijk in dit debat? Zijn eigen boeren steekt ie een mes in de rug, en over dit soort lieden hoor je hem niet.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wat mij betreft worden al deze dieren uit het gebied gehaald. De Oostvaardersplassen is een bijzonder waardevol natuurgebied dat is ontstaan door menselijke ingreep. Door het zo drastisch te beheren met grote grazers die er zijn uitgezet wordt de successie geremd en teruggezet richting de pionierssituatie. Ik ben niet per definitie tegen het uitzetten van wilde dieren (in het kader van her-introductie), maar deze grote grazers kwamen er oorspronkelijk niet voor (vroeger was het geen land) en hebben een enorme impact op het systeem. Het is toch niet verkeerd als hier een moerasbos, met rietvelden, moeras en open water ontwikkeld?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Te goor voor woorden! En een satanische verkrachting van de waarheid! Vorig jaar rond deze tijd waren er in de Ovpl meer dan 7000 grote grazers en daarvan waren er in april nog maximaal 2550 in leven! Met een absoluut onbekwame mallote pennenlikker als Gabor en zijn tegen vette betaling ingehuurde zootje népdeskundigen moest zo'n rapport ook wel een mess worden! De dierenbescherming moet zichzelf meteen maar opheffen. Wat weten die lui nou van ecologie en populatiebeheer!

 • no-profile-image

  natuurboer

  Dit is kiezen voor de weg van de minste weerstand. De grootste bedreiging voor de grazers in de Oostvaarderplassen zijn de parasitaire wormbesmettingen. Waarbij wormen door aantasting de functie van vitale organen in de grote grazers ernstig belemmerd of ergo laat uitvallen. Waardoor een grote grazer ondanks voldoende voedselaanbod sterk vermagerd of zelfs doodgaat. Na jarenlang begrazing in de OVP zullen de wormpopulaties enorm zijn toegenomen. Dat kan niet anders. Zoals de cyclus van nature vorm krijgt, met een eieren en larven status, via opgenomen gras en dan de grazers als gastheer. De wormbesmettingen zullen zo langzamerhand dusdanige vormen hebben aangenomen. Dat de kans bestaat dat op den duur door hoge parasitaire wormbesmettingen de gehele kudde grazers in de OVP tegen de vlakte gaat. (volgend jaar al?) . In de vrije natuur trekken grote grazers van gebied naar gebied om de cyclus van wormbesmettingen te doorbreken. Maar in de OVP moeten de grote grazers binnen een hekwerk bliven. Waardoor de cyclus van een wormbesmetting niet doorbroken kan wordenen. En de wormbesmettingen alleen maar kunnen toenemen. Met de gevolgen als boven beschreven. Wanneer we de OVP toch als een soort natuurgebied willen behouden. Dan lijkt het me beter om het aantal grote grazers beperkt te houden en een soort van omweidsysteem in te stellen waardoor de wormbesmettingen op een aanvaardbaar niveau blijven. (En laat dan ook maar een koppel schapen in de OVP los. Om die naast de grote grazers als graslandverbeteraars te laten dienen. OVP is volgens mij nog te veel een pseudonatuurgebied. Dat met natte vingerwerk tot stand lijkt gekomen en waar men ook met natte vingerwerk naar oplossingen zoekt.

 • no-profile-image

  jacob

  ik kreeg van mijn papa ervan langs dat het daverde. ik had de konijnen vergeten te voeren. hij zei toen: als je er niet van houdt, gooi dan het hek los.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Walgelijk. Dieren die binnen een afrastering gehouden worden en nergens naar toe kunnen zoals in de natuur, mogen niet aan hun lot overgelaten worden. De Oostvaarderplassen zijn niets anders dan het plaatselijke hertenkamp in het groot.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte forumleden, uw mening inzake het rapport gabor word gevraagd op: http: //www.omroepflevoland.nl/ mvg jvf

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Natuurboer, Koetje Boe en anderen. In het forum 'Bleker krijgt advies oostvaardersplassen' geef ik even een overzichtje van welk soort volk dat advies dan wel geeft. Er zit welgeteld niet één deskundige op het gebied van zoologische populatiedynamica bij. Wél een mezenkijker, een kinologe, een botanist en een commercieel veterinair. Tel uit het verlies voor de dieren in de Ovpl. Maar ik laat het er niet bij zitten!

 • no-profile-image

  Leen

  OVP heeft net zoveel met intensieve veehouderij dan met natuur. Wie de OVP natuur noemt is medeplichtig aan dierenleed

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.