Home

Achtergrond 232 x bekeken

Dierenarts moet aan de bak

Er is reden voor twijfel aan de rol van de Dierenarts bij vermindering van antibiotica.

In 2013 mag het antibioticagebruik in de veehouderij maximaal de helft zijn van dat in 2009. Dat is ingrijpend, want de productie mag er niet onder lijden. Iedereen moet daarom zijn best doen: de boer, zijn voorlichter en de dierenarts. De overheid krijgt een rol toebedeeld in de aanpak van de onwilligen.

Laat ons de dierenarts er eens uitlichten. Hij vervult een sleutelrol. Hij is academisch geschoold en weet als geen ander dat resistentie en multiresistentie van bacteriën het gevolg zijn van royaal antibioticagebruik.
Bovendien is de dierenarts belangrijk bij de vereiste transparantie in het antibioticagebruik. Hij moet aan de knoppen komen te zitten van de centrale database VetCis, waarin het antibioticagebruik tot op dierniveau wordt vastgelegd.

Nu is het de vraag of de praktiserende dierenarts van plan of bij machte is om in de voorhoede te staan bij de vermindering. Er zijn redenen aan te voeren om te veronderstellen dat hij niet de pro-actieve rol gaat spelen die ook hem is toebedacht. Eerder het tegenovergestelde.
- Dierenartsen tonen zich niet happig op het registratiesysteem. Uit een enquête van de organisatie van dierenartsen (KNMvD) blijkt dat nog maar een derde bezig is zich aan te sluiten. De rest gaat dat pas doen als de druk verder toeneemt of voelt er helemaal niets voor.
- Ondanks dat resistentie al jaren speelt, bleef het van de kant van de dierenartsen heel lang stil.
- En neem de situatie waarin de boer geen zin heeft om te minderen. In hoeverre zal de dierenarts het zich dan kunnen veroorloven niet voor te schrijven waarom zijn klant en broodheer vraagt?

De boer is de baas, hij staat aan het roer en hij zet antibiotica in op zijn bedrijf. Ook nu het aankomt op vermindering blijft de boer de regisseur. Hij verzamelt de adviseurs om zich heen om hem in dat complexe proces te begeleiden. De veehouder mag zich daarbij best eens afvragen of zijn huidige dierenarts daarvoor de juiste kritische houding heeft. Dat is niet vanzelfsprekend.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.