Home

Achtergrond 255 x bekeken

Deense prognose: melkprijs van 34 cent in 2011

De Deense melkveehouderij kan in 2011 rekening houden met een melkprijs van 34 cent per kilo.

Dat gelooft het bedrijfsadviescentrum van de sectorfederatie LF. Het uitbetalingsniveau van verwerker Arla Foods ligt uitgaande van deze nieuwe prognose volgend jaar 2 cent hoger dan in het lopende jaar. Desondanks voorzien de koffiedikkijkers van LF voor 2011 als geheel een zwak negatieve trend. Vooral in het tweedee kwartaal krijgt de melkprijs een knauw, zo geloven zij. Daarna stijgt de prijs weliswaar weer, maar het hoge niveau van de eerste drie maanden (35 cent) wordt niet meer gehaald.

Oorzaak van de verwachte zwak negatieve trend is de groeiende productie in de USA en de waarschijnlijk dalende import van China en Rusland. De prognose is bedoeld als een aanbeveling aan de melkveehouders met het oog op de opstelling van de bedrijfsbudgetten. De melkprijscijfers zijn gebaseerd op de standaardgehaltes 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit.

Of registreer je om te kunnen reageren.