Home

Achtergrond 153 x bekeken

Copa-Cogeca laakt Brusselse handelsagenda

De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca heeft vandaag vernietigend gereageerd op de handelsagenda van de Europese Commissie.

Vooral de prioriteit die de Commissie hecht aan een akkoord met Mercosur moet het daarbij ontgelden. Volgens Copa-Cogeca heeft een akkoord een desastreus effect op de Europese landbouwsector, omdat landbouwproducten uit Zuid-Amerika aan minder duurzaamheidseisen te hoeven voldoen dan producten uit de EU.

Saillant is dat EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos zich vóór de presentatie van de agenda in een brief aan Commissie-voorzitter José Manuel Barroso kritisch heeft uitgelaten over de strekking van het stuk. Wat de kern is van zijn kritiek werd gisteren niet duidelijk.

De agenda ziet uitbreiding van de handelsbetrekkingen als dé sleutel voor de EU om de economische crisis te bestrijden. Prioriteiten zijn daarbij een nieuw WTO-akkoord én de afronding van de besprekingen met handelsblokken als Mercosur en afzonderlijke belangrijke handelsnaties, zoals de VS, China, Rusland, India en Japan.

Volgens de Commissie stijgt het Europese bruto binnenlands product daardoor met meer dan 1 procent; handelsbelemmeringen moeten daarom verder verdwijnen, en nieuwe markten worden geopend. ”Handel leidt tot groei en arbeidsplaatsen en draagt zo bij aan het economisch herstel”, aldus De Gucht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.