Home

Achtergrond 311 x bekeken

Controle in België op handel in illegaal pootgoed

De rechtbank in Gent heeft de administratie gecontroleerd van het Belgische aardappelbedrijf Loyson in Koolskamp.

De rechtbank wilde weten of het bedrijf heeft gehandeld in illegaal pootgoed. De controle is gisterochtend gedaan op verzoek van Breeders Trust, een organisatie van aardappelkweekbedrijven uit diverse landen. Volgens directeur Leon Mol van Breeders Trust is het voor het eerst dat de organisatie de rechtbank heeft ingeschakeld. "Wij willen bevorderen dat bedrijven licenties betalen voor de beschermde aardappelrassen die ze telen en dat er geen eigen geteeld pootgoed in de handel wordt gebracht. Omdat bij Loyson eigen geteeld pootgoed van verschillende telers wordt opgeslagen hebben wij om de controle gevraagd. Het is vanuit fytosanitair oogpunt ongewenst dat eigen geteeld pootgoed in de handel wordt gebracht. Wij wachten de resultaten van het onderzoek af."

Volgens woordvoerster Annie Loyson van het aardappelbedrijf heeft de controle geen onregelmatigheden opgeleverd. "De rechtbank heeft de administratie van vijf jaar bekeken. Wij telen alleen Bintjes. Over dat vrije ras hoeft geen kwekersrecht te worden betaald. Het pootgoed dat wij opslaan voor andere aardappeltelers, gaat weer terug naar de betreffende telers."

Breeders Trust is in 2008 opgericht door de pootgoedbedrijven HZPC en Agrico en de Duitse branchegenoten Solana en Europlant. Later sloten de kweekbedrijven Meijer (Nederland), Norika (Duitsland) en Germicopa (Frankrijk) zich aan. Breeders Trust wil het gebruik tegengaan van illegaal pootgoed van beschermde aardappelrassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.