Home

Achtergrond 283 x bekeken

Ciolos noemt drie opties voor toeslagen

Voor een andere verdeling van de EU-bedrijfstoeslagen heeft landbouwcommissaris Dacian Ciolos vanmiddag in Brussel drie beleidsopties ter keuze voorgelegd.

De eerste optie is handhaving van de bestaande verdelingssystematiek, maar wel een billijker herverdeling van het EU-landbouwbudget over de lidstaten. In de praktijk betekent deze optie meer geld voor de nieuwe lidstaten, minder voor de kleine.

Optie 2, de meest waarschijnlijke, behelst eveneens een billijker verdeling van het Brusselse geld over de lidstaten. Daarnaast bevat die optie aanzienlijke veranderingen in opbouw:

- basispremie als inkomenssteun;

- verplichte aanvullende toeslag voor groene publieke diensten gebaseerd op de extra kosten en aanvullende toeslagen voor achterstandsgebieden;

-vrijwillige gekoppelde toeslag voor specifieke sectoren en gebieden;

- extra toeslag voor kleine bedrijven en aftopping voor grote bedrijven.

De derde optie is de uitfasering van de toeslagen in hun huidige vorm. Er blijven alleen beperkte betalingen over voor milieudiensten en boeren in achterstandsgebieden.

Bij zijn presentatie benadrukte Ciolos dat zijn voornemens tot stand zijn gekomen na een brede raadpleging van het publiek. Hij wil dat het landbouwbeleid dat vanaf 2013 van kracht wordt niet alleen goed is voor boeren maar ook door het publiek wordt gedragen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.