Home

Achtergrond 357 x bekeken

China veroordeelt melkactivist

Een Chinees die actievoerde voor schadevergoeding wegens de massale vergiftiging van kindermelk in 2008, is vandaag veroordeeld tot 2,5 jaar cel.

Dat heeft zijn advocaat gemeld. Zhao Lianhai, wiens kind één van de driehonderdduizend kinderen was die ziek werd door de melk, was aangeklaagd wegens het verstoren van de openbare orde. Hij was in december opgepakt omdat hij een betoging hield met andere ouders van zieke kinderen. Hij had ook een website opgezet met informatie voor betrokken ouders.

Bij de rechtszitting probeerde Zhao Lianhai zijn gevangeniskleren van zich af te scheuren. Hij riep dat hij de rechtbank niet erkende en schreeuwde zijn onschuld uit. Zhao wil een hongerstaking houden. Hij gaat in beroep tegen het vonnis, meldde de advocaat Peng Jian.

Door de melkvergiftiging in 2008 kwamen minstens zes baby's om het leven. De melk bleek vervuild met melamine. Kinderen kregen nierstenen en blaasproblemen. Voor de vervuiling zijn 21 mensen veroordeeld. Twee zijn geëxecuteerd.

Amnesty International zei geschokt te zijn "dat de autoriteiten iemand opsluiten van wie het Chinese publiek terecht vindt dat hij een kinderbeschermer is en geen crimineel.''

De regering in China houdt vol dat burgers het recht hebben om schadevergoeding te eisen voor onrechtmatige daden. Maar mensen die echt in actie komen over gevoelige zaken, merken vaak dat ze zelf aangeklaagd worden, aldus mensenrechtengroepen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.