Home

Achtergrond 253 x bekeken

China herstelt langzaam van melaminecrisis

De Chinese zuivelindustrie herstelt moeizaam van de melaminecrisis.

Volgend jaar zal de melkproductie nog steeds ongeveer 13 procent lager dan voor de melaminecrisis, blijkt uit een onderzoek van het Global Agricultural Information Network (Gain) van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

In het Gain-rapport staat dat de Chinese melkproductie in 2011 zal stijgen tot 30,5 miljoen ton. Dat is een stijging van 5 procent ten opzichte van dit jaar. Het herstel gaat echter moeizaam omdat er steeds weer nieuwe gevallen van melaminevervuiling aan het licht komen. In augustus werd 25 ton vervuilde productie gevonden, in juli 76 ton, in februari 165 ton en in december vorig jaar troffen de voedselveiligheidsautoriteiten in Sjanghai een onbekende hoeveelheid vervuild melkpoeder aan.

De Chinese melkveehouderij heeft door afnemende vraag naar lokale zuivelproducten in de afgelopen jaren 15 procent van de melkkoeien opgeruimd. De interne zuivelmarkt is danig verstoord. De melkprijzen zijn inmiddels weer gestegen, waardoor de vraag naar melkvee is toegenomen. China importeert dit jaar naar verwachting ongeveer 90.000 stuks melkvee, een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. Een deel van de Chinese zuivelbedrijven is noodgedwongen aangewezen op de invoer van zuivelproducten. Een voorbeeld daarvan is het concern Wahaha. Vooral Nieuw-Zeeland en Australië profiteren. Deze landen tekenen voor meer dan 90 procent van de totale Chinese zuivelinvoer. De binnenlandse productie kan gaan lijden onder de uitbraken van mond- en klauwzeer, die in tenminste negen provincies is gemeld.

Het Gain-rapport heeft geen precieze cijfers over de omvang van de MKZ-epidemie, maar er zijn onbevestigde meldingen van massaruimingen. In sommige gevallen is het leger ingezet om bij stand te verlenen bij de bestrijding van de ziekte. De overheid heeft transportbeperkingen ingesteld voor fokvee en melkvee in het gehele land, een maatregel die in China maar zelden wordt toegepast.

Of registreer je om te kunnen reageren.