Home

Achtergrond 874 x bekeken 5 reacties

CBS telt wederom meer varkens

Nederland telt dit jaar ruim 1,1 miljoen varkens meer dan in 2004. De varkensstapel is voor het zesde achtereenvolgende jaar gegroeid.

In totaal zijn er nu 12.251.632 varkens, blijkt uit de meitellingsgegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van vorig jaar is er sprake van een minimale stijging van 70.000 dieren. Volgens Cor Pierik van het CBS zal de groei van de varkensstapel verder afvlakken. Zo langzamerhand zijn alle varkensrechten die nog niet werden benut, dat nu inmiddels wel. Pierik: "Er zit gewoon een plafond in de varkensstapel."

Per varkensbedrijf worden er 1.700 dieren gehouden. Dat is ruim 8 procent meer dan een jaar geleden. De grootste bedrijven komen voor in Brabant, Limburg en Drenthe. Het totaal aantal bedrijven met varkens daalde van 7.548 naar 7.030. Het aantal bedrijven met fokvarkens ging van 3.127 naar 2.951. Het aantal bedrijven met vleesvarkens daalde harder. Dat ging van 6.518 naar 5.952. Die daling komt volgens Pierik vooral doordat de bedrijven die vleesvarkens als neventak houden er mee ophouden. Het totaal aantal vleesvarkens is echter gestegen met een kleine 29.000 dieren.

Een ander opvallend punt uit de gegevens van het CBS is dat het aantal zeer grote bedrijven met 5.000 varkens en meer is gegroeid met 20 stuks. Er zijn nu 133 van dergelijke bedrijven. Opvallend is dat de meeste grote bedrijven voorkomen in Brabant. Het aantal grote bedrijven daar steeg van 58 tot 74.

Het beeld dat naar voren komt uit deze gegevens is dus dat van een onverminderd voortgaande schaalvergroting. Dat beaamt Cor Pierik. Groei van de vstapels is zichtbaar in Brabant, Limburg, Utrecht, Overijssel en Drenthe.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  econoom

  Geen wonder dat de prijzen zo laag blijven!!!!

 • no-profile-image

  pietje

  Ik geloof dat er een hoop gratis varkens rechten bijgekomen zijn via op de juiste manier bouwen. Zo zie je maar weer dat gratis en in dit geval eigenlijk gestolen rechten ook niets opleveren. Gestolen goed gedijd niet.

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Goed voor kiloknaller!

 • no-profile-image

  cosument

  en uiteindelijk zijn we allemaal verliezer. De producenten zullen moeten blijven produceren tegen steeds lagere marges ten koste van verantwoord produceren ( mrsa , enz )en de consument heeft dan wel een goedkoop stukje vlees maar of het allemaal nog wel zo gezond is heb ik zo mijn twijvels over.

 • no-profile-image

  john

  varkensrechten zijn er gekomen om onze bodem tegen overbemesting te beschermen niet om de productie te reguleren. Als we de productie willen reguleren zal er iets van een biggenquotum moeten komen of een vraaggestuurde markt (vleesbedrijven laten bestellen voor over 11 maanden) Maar jah met een quatum van die 3 procent van de varkens proberen de wereldproductie te reguleren is hopeloos. Daarom zie ik liever grootwinkelbedrijven die 1 miljoen varkens op jaarbasis bestellen. Daar kunnen we wat mee!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.