Home

Achtergrond 305 x bekeken

Brussel tikt Frankrijk op vingers

De Europese Commissie heeft Frankrijk gevraagd om nationale maatregelen op te heffen, die de handel in schapen- en geitenmelk en producten daarvan belemmeren.

Frankrijk had de maatregelen genomen om de verspreiding van scrapie te voorkomen. De Fransen trotseerden daarmee Europees beleid tegen scrapie, met het argument dat dit beleid niet voldoende was.

Frankrijk verbood de import van melk of melkproducten die afkomstig waren van een bedrijf waar scrapie was geconstateerd, maar volgens de Europese Commissie bestaat daartoe onvoldoende grond. De Commissie baseert zich daarbij op EU-voedselautoriteit Efsa. Een oproep van de Commissie om de maatregelen op te schorten zo lang de zaak onder de rechter was, werd door de Fransen in de wind geslagen.

Derhalve begint de Commissie nu een ingebrekestellingsprocedure. Als Frankrijk niet binnen twee maanden uitvoering geeft aan de Europese regels op dit terrein, dan stapt de Commissie naar het Europese Hof van Justitie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.