Home

Achtergrond 250 x bekeken 9 reacties

Bleker wil maatschappelijke discussie megastallen

Staatssecretaris Bleker (ELI) wil over megastallen een maatschappelijk discussie op touw zetten.

Dat heeft hij vanmiddag in de Tweede Kamer aangekondigd. Bleker gaat uitzoeken op welke manier die discussie gevoerd gaat worden en welke rol hij daarin zelf vervult. Vrijblijvend zal de uitkomst daarvan niet zijn. "Ik zal na afloop zelf een positie innemen".

Bleker reageerde daarmee op kritiek van onder andere PvdD, SP, PvdA en GroenLinks op de megastallen en het gebrek aan sturing van de rijksoverheid. De staatssecretaris erkende dat megastallen in de maatschappij twijfel oproepen, hoewel ze vaak minstens zo goed zijn voor milieu, dierenwelzijn en mogelijk voor de volksgezondheid. "Maar daarmee kun je de twijfel niet wegrationaliseren."

Belangrijk in de discussie wordt een nog niet verschenen rapport over de relatie tussen volksgezondheid en de relatie met intensieve veehouderij. Komend voorjaar zou de discussie op gang moeten komen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  down under

  Jos, ik ben het helemaal met je eens. Eerst maar eens een duidelijk getal aan de definitie "megastal". Alleen ben ik bang dat dit nog een hele kluif wordt voor politiek Den Haag. Ik zou zeggen een stal waar een modaal inkomen uit te halen is is de basis, en wanneer die eenheid met meer dan faktor 2 overschreden wordt (een gemiddelde boer maakt immers gemiddeld ook een 72 uurige werkweek wat dus ook een 2 x modaal inkomen mag betekenen!!!) krijgt de titel "megastal".

 • no-profile-image

  burger

  Bleker wil helemaal geen maatschappelijke discussie, maar gewoon een promotiecampagne voeren voor de megastallen.

 • no-profile-image

  jos

  Er moet eerst een norm zijn voor wat een megastal is. Bijv. een stal van 1000 vleesvarkens is 1 Megastal, een stal van 4000 vleesvarkens noemen we dan een 4 megastal.

 • no-profile-image

  Henk

  Onder Brinkhorst hebben de ambtenaren een visie geschreven, hoe de veehouderij er voor elke provincie in de toekomst er uit zou zien. Voor de kust had men bedacht dat er torenhoge glazen flats zouden komen waarin de varkens rond dartelde.Het moest een blikvanger worden als je over de noordzee aankomt.Uiterraad in een bepaald opzicht vind ik dat belachelijk.Maar dat neemt niet weg dat bepaalde onderdelen van een visie,overgenomen worden.Men eist een beter dierenwelzijn (lees meer ruimte voor het dier) wat tot gevolg heeft dat er grotere stallen moeten worden gebouwd.Ook de beperking van bouwblokken en ruimte om te ondernemen in het landelijk gebied,o.a vanwege de grondclaims maakt het dat de agrariche bebouwing groter en hoger worden.Vele boeren zullen in de toekomst stoppen met hun bedrijf, deze bedrijven zullen op een of andere manier worden gesaneerd,waardoor de overige bedrijven gedreven door o.a de macht van inkopers en de handel groter zullen worden.

 • no-profile-image

  ??

  @Burger,

  Tuurlijk en welk maatschappelijke bijdrage voer jij bij? behalve het trappen tegen alles?

 • no-profile-image

  gert

  De huidige regelgeving is wel voldoende om ongebreidelde uitbreiding te voorkomen

 • no-profile-image

  Burger

  Megastallen produceren goedkoop vlees en dat is wat wij willen.

 • no-profile-image

  henk

  Maatschappelijke discussie??? Ik kwam onlangs melkgeld afrekeningen tegen van 1981, toen bracht de melk 72 oude centen opin november.En wat brengt de melk nu op? Ik dacht dat daar es een maatschappelijke discussie over te voeren was. Dan zal het wel stil worden in maatschappelijk Nederland. Dacht U ook niet?

 • no-profile-image

  mde lange ontario

  Bij ons zijn de gem varkens stallen 1800 tot2500 eenheden is dat zoals jullie dat noemen mega stallen?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.